VPRO Tegenlicht

Hoezo samen delen?

VPRO Tegenlicht steekt de hand in eigen boezem. Na een langdurige lofzang op de deeleconomie kijken we nu wat ervan geworden is: waar liggen de kansen, en wat zijn de gevaren?

Het fenomeen autodelen zorgde voor meer personen per auto en minder CO2-uitstoot. Inmiddels is het uitgegroeid tot Uber, een multinationale beursgigant met als hoofddoel winstmaximalisatie. Het platform Couchsurfing, waarbij je een slaapplek huurt van een lokale bewoner, is op zijn beurt doorontwikkeld tot Airbnb. Dit leverde echter weer een nieuwe groep huisjesmelkers op. Maar er is ook een andere kant. Bij de broodfondsen zetten groepen mensen een netwerk op om elkaar de hand boven het hoofd te kunnen houden in tijden van ziekte. Hoe moeten we tegenwoordig naar de deeleconomie kijken? Wat is hiervan de waarde?
 

reacties op aflevering

Tegenlicht gaat hierover in gesprek met: Michel Bauwens, Belgisch cyberfilosoof en oprichter van de Peer-to-Peer Foundation. José van Dijck hoogleraar Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam, gespecialiseerd in de sociale aspecten van de digitale cultuur en auteur van ‘The Culture of Connectivity: a Critical History of Social Media’ (2013). 

Robin Fransman, voormalig adjunct-directeur van het Holland Financial Centre en publicist/columnist bij Follow the Money, waarvoor hij recentelijk een artikel schreef over ‘de nieuwe slavernij’ binnen de huidige app-economie. En de Australische Rachel Botsman, een ‘social innovator’ die in 2010 al een boek schreef over de ontluikende ‘deeleconomie’: 'What’s Mine Is Yours'.

bijlagen

Tegenlicht gaat op zoek: waar liggen de kansen van de deeleconomie, en wat zijn de gevaren?

biografieën

  • Samenstelling: Shuchen Tan
    Interviews: Frank Wiering, Marije Meerman en Shuchen Tan
    Research: Marijntje Denters, William de Bruijn en Maren Merckx
    Productie: Marie Schutgens
    Eindredactie: Henneke Hagen en Frank Wiering

    meer zoals 'hoezo samen delen?'