Buitenhof

Sadet Karabulut, Zihni Özdil, Philippe Legrain, Geert-Jan Knoops

Buitenhof

Sadet Karabulut, Zihni Özdil, Philippe Legrain, Geert-Jan Knoops

Zondag 7 juni 2015 in Buitenhof:

*De draai van Lodewijk Asscher
Het gaat beter met de integratie van Turkse Nederlanders dan minister Asscher eerder dacht. Dat blijkt uit een kamerbrief van deze week. Vorig jaar twijfelde de minister nog openlijk over de rol die Turkse organisaties spelen bij de integratie. Ook zou de invloed vanuit Turkije op de Nederlanders van Turkse afkomst veel te groot zijn.
Binnen de PvdA ontstond een rel en de Kamerleden Öztürk en Kuzu werden uit de fractie gezet. Wat betekent deze nieuwe opstelling van de minister voor de Turkse gemeenschap. Een analyse met SP-Kamerlid Sadet Karabulut en schrijver/columnist Zihni Özdil.

*Philippe Legrain
Europa lijkt Griekenland beu. En de Grieken Europa.
Philippe Legrain is auteur van het boek European Spring: Why our Economies and Politics are in a Mess - and How to Put Them Right. Legrain was van 2011 tot 2014 speciaal adviseur van José Manuel Barroso, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie.
De onderhandelingen met de Grieken lijken steeds grimmiger te worden en het Griekse parlement weigert de voorstellen van de EU te accepteren. Een gesprek over Griekenland en de effecten op Spanje, waar Podemos, een zusterpartij van Syriza, hoge ogen gaat gooien bij de verkiezingen in het najaar.

*De opvang van Guantanamo Bay gevangenen
De gerenommeerde strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops maakte onderdeel uit van het verdedigingsteam van de chauffeur van Bin Laden. Hij schreef in 2009 een advies aan de Amerikaanse president Obama hoe hij Guantanamo zou kunnen sluiten. Deze week kreeg Nederland weer het verzoek van de president om twee gevangenen op te nemen. Minister Koenders neemt het in overweging, maar de Tweede Kamer is tegen. Moeten wij de Verenigde Staten uit de brand helpen?

*Schuim en As met de Griekse journalist Nikos Koulousios

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

De draai van Lodewijk Asscher

vanaf 00:00:32

Het gaat beter met de integratie van Turkse Nederlanders dan minister Asscher eerder dacht. Dat blijkt uit een kamerbrief van deze week. Vorig jaar twijfelde de minister nog openlijk over de rol die Turkse organisatie spelen bij de integratie. Ook zou de invloed vanuit Turkije op de Nederlanders van Turkse afkomst veel te groot zijn. Binnen de PvdA ontstond een rel en de Kamerleden O”ztu”rk en Kuzu werden uit de fractie gezet. Wat betekent deze nieuwe opstelling van de minister voor de Turkse gemeenschap. Een analyse met SP Kamerlid Sadet Karabulut en schrijver/columnist Zihni Özdil.

Schuim & As met Nikos Koulousios

vanaf 00:15:33

Schuim&As met de Griekse journalist Nikos Koulousios

De Britse auteur Philippe Legrain over Griekenland

vanaf 00:22:03

Europa lijkt Griekenland beu. En de Grieken Europa. Philippe Legrain is auteur van het boek European Spring. Why our Economies and Politics are in a Mess - and how to put them right. Legrain was van 2011 tot 2014 speciaal adviseur van José Manuel Barroso, de toenmalige voorzitter van de Europese Commissie. De onderhandelingen met de Grieken lijken steeds grimmiger te worden en het Griekse parlement weigert de voorstellen van de EU te accepteren. Een gesprek over Griekenland en de effecten op Spanje, waar Podemos, een zusterpartij van Syriza, hoge ogen gaat gooien bij de verkiezingen in het najaar.

De opvang van Guantanamo Bay gevangenen

vanaf 00:40:17

De gerenommeerde strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops maakte onderdeel uit van het verdedigingsteam van de chauffeur van Bin Laden. Hij schreef in 2009 een advies aan de Amerikaanse president Obama hoe hij Guantánamo zou kunnen sluiten. Deze week kreeg Nederland weer het verzoek van de president om twee gevangenen op te nemen. Minister Koenders neemt het in overweging, maar de Tweede Kamer is tegen. Moeten wij de Verenigde Staten uit de brand helpen?