steun vpro

Buitenhof

Quirijn Mulder, Jan Rotmans, Coen Teulings, Adriaan Schout, Ben Judah

Buitenhof

Quirijn Mulder, Jan Rotmans, Coen Teulings, Adriaan Schout, Ben Judah

Zondag 7 februari 2016 in Buitenhof:

* Oliegigant Shell maakte in 2015 een historisch lage winst, zo bleek uit de jaarcijfers. Toch blijft Shell haar aandeelhouders een vast hoog dividend uitkeren. Maar hoe lang gaat 'never sell Shell', de vuistregel dat een Shellaandeel zekere winst oplevert, nog op? Overleeft het bedrijf de lage olieprijzen en de klimaatafspraken van Parijs? Een analyse door Quirijn Mulder, beursanalist bij ING, en Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid.

* De discussie over wel of geen Brexit komt in een cruciale fase. De Britse premier David Cameron sloot een deal met de president van Europa Donald Tusk. Groot-Brittannië en andere EU-landen mogen rode kaarten gaan uitdelen en op de noodrem gaan staan. Gaat de deal het redden? Het staat op de agenda van de Europese Top. Te gast zijn: Coen Teulings, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Cambridge, en Adriaan Schout, Europa-coördinator bij Instituut Clingendael.

* Geen andere stad in Europa heeft zoveel migranten als Londen: meer dan een derde van haar inwoners werd in het buitenland geboren. Ben Judah, een jonge Britse journalist, herkende door de komst van miljoenen buitenlanders zijn eigen stad niet meer. Wie zijn deze mensen en hoe ziet hun Londen eruit? Hij ging op onderzoek en dook onder in de wereld van de migranten in zijn stad. Het resultaat van zijn zoektocht is te lezen in het verschenen boek 'This is London. Life and Death in the World City'.

* Schuim & As met Jelle Brandt Corstius

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Shell en de lage olieprijs

vanaf 00:00:32

Oliegigant Shell maakte afgelopen jaar een historisch lage winst, zo bleek deze week uit de jaarcijfers. Toch blijft Shell haar aandeelhouders een vast hoog dividend uitkeren. Maar hoe lang gaat ‘never sell Shell’, de vuistregel dat een Shellaandeel zekere winst oplevert, nog op? Overleeft het bedrijf de lage olieprijzen en de klimaatafspraken van Parijs? Een analyse door Quirijn Mulder, beursanalist bij ING, en Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid.

Schuim & As met Jelle Brandt Corstius

vanaf 00:11:48

Schuim & As met Jelle Brandt Corstius

Brexit: UK versus EU

vanaf 00:17:52

De discussie over wel of geen Brexit komt in een cruciale fase. Deze week sloot de Britse premier David Cameron een deal met de president van Europa Donald Tusk. Groot-Brittannië en andere EU-landen mogen rode kaarten gaan uitdelen en op de noodrem gaan staan. Gaat de deal het redden? Over 1,5 week staat het op de agenda van de Europese Top. In Buitenhof: Coen Teulings, hoogleraar macro-economie aan de Universiteit van Cambridge en Adriaan Schout, Europa-coördinator bij Instituut Clingendael.

Journalist Ben Judah in Buitenhof

vanaf 00:31:32

Geen andere stad in Europa heeft zoveel migranten als Londen: meer dan een derde van haar inwoners werd in het buitenland geboren. Ben Judah, een jonge Britse journalist, herkende door de komst van miljoenen buitenlanders zijn eigen stad niet meer. Wie zijn deze mensen en hoe ziet hun Londen eruit? Hij ging op onderzoek en dook onder in de wereld van de migranten in zijn stad. Het resultaat van zijn zoektocht is te lezen in het vorige week verschenen boek ‘This is London. Life and Death in the World City’.