Cultura: Bij Nader Inzien 6

Slot

Cultura: Bij Nader Inzien 6

Slot

Bij Nader Inzien 6: De dood van Maarten Koning heeft de oude vrienden na veertig jaar weer bijeengebracht. De reünie vindt plaats in zijn huis, de plek waar hij de roman geschreven heeft die hen al jaren achtervolgt. Zij zijn er als zijn vrienden, maar ook als de karakters die hij in zijn boek beschreven heeft.

Er zijn twee jongeren aanwezig, Hans' zoon Henk en Marijke, de dochter van Paul en Rosalie. Marijke Dehoes heeft Maarten koning als laatste gezien en gesproken. Zij studeert Nederlands, net als haar vader en zijn vrienden, en zij heeft Maarten opgezocht om hem over zijn roman te interviewen . Haar bewondering voor de schrijver gaat zo ver dat zij hem probeert te verleiden, zonder succes.

Na de begrafenis komen de vrienden bijeen in de indrukwekkende ambtswoning van Paul en Rosalie. Om na te praten ? Om rekeningen te vereffenen ? Om herinneringen aan het verleden te delen ? Marijke (zij kent haar Maarten Koning als de bijbel, plaagt Paul haar) en Henk nemen het op voor de overleden schrijver. Zij confronteren de ouderen met waarheden die ze niet willen horen.

Was het vriendschap ? Of was het gemakzucht: een groep mensen die aan elkaar gewend waren geraakt, en die wisten dat er altijd voor hen een bed klaar stond als ze dronken waren, zoals David het formuleert? Of was de groep een gevangenis, zoals Henriette vindt ? Of waren ze samen gelukkig in die jaren, zoals alleen Paul schijnt te geloven?

Er zijn geen antwoorden. Zes levens leken eens nauw met elkaar verbonden. Wat nu Henriette, Paul, Rosalie, Hans en David met elkaar verbindt is een boek, van een dode schrijver. "Zien we elkaar ooit nog een keer ?' vraagt Paul als ze de volgende ochtend aan een rijk gedekte ontbijttafel zitten na een lange nacht. "Nee, ik denk van niet", zegt David.

advertentie