Tegenlicht in de klas
Nepvideo’s en deepfake
Video’s op het internet zijn niet altijd betrouwbaar. Steeds vaker duiken er nepvideo’s op, op websites en social-media en ze worden steeds moeilijker van echt te onderscheiden.
Een nep-video is door de meeste mensen wel te herkennen. Tenminste dat is tot voor kort meestal het geval geweest. De laatste jaren is met nieuwe digitale technieken beeldmanipulatie steeds vernuftiger geworden. Nepvideo’s zijn steeds meer levensecht geworden en de grens tussen nep en waarheid wordt dan ook vager.
Henry Ajder is filosoof en deepfake deskundige. Hij denkt na over de impact die het gebruik van synthetische oftewel kunstmatige beelden heeft op de samenleving.
Het is nu al mogelijk om je eigen avatar te maken en die te gebruiken op social media of in live gesprekken. Als je haar niet goed zit, of je bent nog niet uitgeslapen, dan kun je je avatar inzetten en die laten praten en bewegen zoals jij… en niemand die het merkt. Maar dat is niet het enige…
Ook schrijfster Nina Schick onderzoekt de invloed van deze deepfake technologie op onze maatschappij.
Het wordt steeds makkelijker om zelf een deepfake te maken. Je ziet ze dan ook regelmatig verschijnen op social media. En dat lijkt heel onschuldig.
Als we steeds meer digitaal kunnen manipuleren. Wat gaat dat dan betekenen voor onze blik op de werkelijkheid?