R.A.M. - Aan de vooravond van de Boekenweek

VPRO, 6 maart 2005

R.A.M. - Aan de vooravond van de Boekenweek

VPRO, 6 maart 2005

Micha Hamel is niet alleen componist en dirigent, maar ook dichter. Hij volgde master classes bij grootheden als John Cage en Morton Feldman en schreef stukken in opdracht van Slagwerkgroep Den Haag, het Ives Ensemble en het Schönberg Ensemble. Op verzoek van het Nationaal Ballet componeerde hij het stuk Wintergezicht voor een choreografie van Toer van Schayk. Als dichter debuteerde hij in 2004 met de bejubelde bundel Alle Enen Opgeteld. Arnon Grunberg in gesprek met Micha Hamel.

De Zuid-Afrikaanse dichteres Elisabeth Eybers vierde haar 90ste verjaardag
op 26 februari 2005 met de presentatie van haar 21ste bundel, Valreep/Stirrup-cup. De veelgelauwerde dichteres woont sinds 1961 in Amsterdam en is altijd in het Afrikaans blijven schrijven: ‘thuis is war je boeken en gedachten zijn. Zij ontving de PC Hooftprijs in 1991.

Ik kan het niet helpen, zei de Amerikaanse schrijfster A.M. Homes ooit op bijna verontschuldigende toon, maar ik geloof dat ik de neiging heb om altijd over serieuze dingen te schrijven. Toch schrijft Homes haar vaak schrijnende verhalen dusdanig op, dat er ook nog wat te lachen valt. In haar nieuwe roman Music for Torching bijvoorbeeld, is een stel het saaie burgermansbestaan zó zat, dat zij in plaats van de barbecue het huis maar in brand zetten.

Julia Franck werd in 1970 geboren in Oost-Berlijn en verhuisde in 1987 met haar alleenstaande moeder en zussen naar West-Duitsland. Om de overstap van Oost naar West te maken, verbleven ze een tijd in Kamp Berlijn-Marienfelde, het kamp waar vluchtelingen uit het Oosten werden opgevangen en waar ze later haar roman Kampvuur aan zou wijden. Franck, die al op dertienjarige leeftijd van huis ging, studeerde Amerikaanse en Duitse literatuur en werkte onder meer als journaliste.