Drenthe, deel 1: ontsloten land

Polygoon Profilti, ca. 1950 (15 min. 01. sec.)

Drenthe, deel 1: ontsloten land

Polygoon Profilti, ca. 1950 (15 min. 01. sec.)

Serie documentaires over het dagelijkse leven en werk in de provincie Drente. Eerste deel uit een serie documentaires over de provincie Drente. Dit deel gaat over de ontginning van land tbv de landbouw en veeteelt.

05:19 Div. shots van hunebedden en van opgravingen door archeologen bij een hunebed.
06:01 Div. shots ext. boerderijen met rieten daken in Drents dorp en boer die kippen voert; pan van dorp met kerk; met hoorngeschal roepen boeren elkaar op tot gezamenlijke arbeid tbv het dorp; kudde schapen met schaapsherder en hond op de heide; boeren steken heidegrond af ter ontginning van het land; terrein waar bos is aangeplant; turfstekers aan het werk oa met machines, gedroogde turf wordt per vrachtwagen afgevoerd.
10:30 Veenkoloniale dorpen met huizen langs kanaal, vennen, zeilschepen op ven, boeren draaien sluizen open, kanalen, div. boerderijen, koeien in de wei.
12:28 Veemarkt met boeren die met handjeklap hun koeien verhandelen.
12:41 Paardenfokkers leiden hun paarden ter keuring rond over terrein; paarden trekken landbouwmachines; mbv oogstmachines achter tractoren worden koren en aardappelen geoogst;
14:40 Vervoer van de aardappeloogst naar de coöperatieve fabrieken per schip en verwerking van de aardappelen in een aardappelmeelfabriek.
15:21 In melkbussen aangeleverde melk wordt in een coöperatieve zuivelfabriek van de DOMO verwerkt; met shots van de bereiding van kaas en boter.
17:24 Ext. vleesverwerkende fabriek Drentex en int. waar het vlees uitgebeend en verwerkt wordt oa tot worsten in de rokerij en ingeblikt voor de export.
18:25 Produktie van verpakkingsmaterialen van glas en van blikken in fabrieken.
18:50 Ja-knikkers bij Schoonebeek in werking waarmee proefboringen naar aardgas en -olie verricht worden.

advertentie