Anthony Fiumara - Silver

Quartetto Maurice

Anthony Fiumara - Silver

Quartetto Maurice

De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek van een grote emotionele diepte. Een toondichter die zijn composities opbouwt uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Fiumare is dit jaar de festivalcomponist van November Music 2017 met diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november.
Tijdens deze Fiumarathon in de Willem Twee Concertzaal klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag vol hoogtepunten: zes concerten en een live interview met componist Fiumara. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opent het bal met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg, terwijl Ragazze Quartet de dag afsluit met zijn eerste kwartet. Verder optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed. Composities van Anthony Fiumaria werden eerder uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, Amstel Quartet en Slagwerk Den Haag. Tijdens November Music 2017 schrijft hij in opdracht van het festival het Bosch Requiem dat op 2 november in première wordt gebracht door Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque.
Quartetto Maurice 
Het jonge Italiaanse Quartetto Maurice bijt zich met veel allure vast in twintigste- eeuws en eigentijds strijkkwartetrepertoire. Het kwartet werkte al nauw samen met componisten als Helmut Lachenmann en György Kurtág, en violist Irvine Arditti. Als startschot van de Fiumarathon spelen ze gloednieuw werk van Anthony Fiumara. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat Fiumara zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Zijn tweede strijkkwartet Silver (2017) is geschreven ter gelegenheid van het 25-jarige jubileum van Museum de Pont in Tilburg. Een driedelig werk waarin Fiumara de mystieke krachten van het materiaal zilver bezingt. Een materiaal dat volgens de componist naar ‘zuiverheid of een rein geweten’ verwijst. Quartetto Maurice zoekt vervolgens het contrast op met de rauwe klankexpressie van Iannis Xenakis’ klassieke kwartet Tetras uit 1983 en een recent werk van de Italiaans/Nederlandse componist Silvia Borzelli die in haar korte Earwitness de kwartetklanken laat duelleren met elektronische klanken.