Anthony Fiumara - Counting Eskimos

Ralph van Raat (piano)

Anthony Fiumara - Counting Eskimos

Ralph van Raat (piano)

De Nederlandse componist Anthony Fiumara maakt muziek van een grote emotionele diepte. Een toondichter die zijn composities opbouwt uit kristalheldere lijnen en gevoelvolle muzikale invallen. Hij schrijft tijdloze muziek met transparante klankweefsels en inzichtelijke structuren die je als het ware in de muziek zuigen. In zijn composities laat hij zich beïnvloeden door technieken uit de minimal music, renaissancemuziek en de directe zeggingskracht van pop. Fiumare is dit jaar de festivalcomponist van November Music 2017 met diverse concerten en een speciale marathon op donderdag 9 november.
Tijdens deze Fiumarathon in de Willem Twee Concertzaal klinkt niet alleen ouder en nieuw werk van Fiumara, maar ook composities van Nederlandse collega’s als Mayke Nas, Aspasa Nasopoulou, Pim Moorer, Daan Manneke, Silvia Borzelli en Remy Alexander. Een dag vol hoogtepunten: zes concerten en een live interview met componist Fiumara. Het Italiaanse Quarttetto Maurice opent het bal met de première van Fiumara’s tweede strijkkwartet geschreven in opdracht van Museum De Pont Tilburg, terwijl Ragazze Quartet de dag afsluit met zijn eerste kwartet. Verder optredens van saxofonist Tom Sanderman, gitarist Aart Strootman, pianist Ralph van Raat en ensemble f.c. Jongbloed. Composities van Anthony Fiumaria werden eerder uitgevoerd door het Noord Nederlands Orkest, Amstel Quartet en Slagwerk Den Haag. Tijdens November Music 2017 schrijft hij in opdracht van het festival het Bosch Requiem dat op 2 november in première wordt gebracht door Nederlands Kamerkoor en Holland Baroque.
 
Ralph van Raat
Nederlands nieuwsgierigste pianist Ralph van Raat breekt graag een lans voor zelden live te horen pianomuziek van componisten als John Tavener, Arvo Pärt, Hans Otte en Joep Franssens. In het kader van de Fiumarathon brengt Van Raat werk van geestverwanten van Fiumara ten gehore. De Nederlandse Antwerpenaar Pim Moorer schrijft een gloednieuw pianowerk, met als werktitel Nachtpiano. Bezonken nachtmuziek die zich uit de werkelijkheid heeft teruggetrokken, op zoek naar de poëzie van de wereld, aldus de componist. Van een van de nestors van de Nederlandse muziek, Daan Manneke, klinkt de pianoclassic Quasi una Fantasia. De Grieks/Nederlandse componiste Aspasia Nasopoulou laat zich voor haar nieuwe driedelige suite Raw Rocks inspireren door de geologische transformatieprocessen van rotsgesteente. Fiumara zelf mag natuurlijk niet ontbreken en tijdens zijn recital speelt Van Raat een bijzondere pianoversie van Fiumara’s soundscape compositie Counting Eskimo Words for Snow (2008).

advertentie