Tijdlijn

Hannes Wallrafen en de dood die niet kwam

Tijdlijn

Hannes Wallrafen en de dood die niet kwam

In de podcast Tijdlijn hoor je verhalen uit het radioarchief, gelinkt aan de actualiteit. Deze keer is dat ‘De dood die niet kwam’ van de NTR.

Voor kankeronderzoekers, artsen én patiënten zijn het bijzondere tijden. Dankzij zogeheten ‘immuuntherapie’ kan een groep mensen die kort geleden nog opgegeven zou zijn, nu ineens met succes behandeld worden. Immuuntherapie is geen wondermiddel – het is duur en er zijn veel bijwerkingen – maar bij sommige vormen van kanker lijkt de behandeling beter aan te slaan dan alles wat hiervóór beschikbaar was. En daardoor kunnen mensen die de ene dag nog ongeneeslijk ziek werden verklaard, binnen korte tijd weer kerngezond rondlopen. Zij moeten leren omgaan met een nieuwe werkelijkheid: uitzicht op het leven in plaats van een naderend einde.

Radiomaker Hannes Wallrafen maakte opnames van al zijn doktersbezoeken, vanaf de dag dat een hoestje niet meer wegging. Hij belandde in een achtbaan van onderzoeken, scans en tests en ondervond aan den lijve hoe surrealistisch het ziekteproces wordt als de wetenschap zich sneller ontwikkelt dan de artsen kunnen bijhouden. Luister in Tijdlijn naar ‘De dood die niet kwam’.