Tegenlicht Kort - Branding Europe

Bestaat er een sterk Europees verhaal?

Tegenlicht Kort - Branding Europe

Bestaat er een sterk Europees verhaal?

De aantrekkingskracht van het IS-kalifaat op jonge moslims, de sterke propaganda-machine van het Kremlin en de onstuitbare stroom migranten aan de poorten: Europa voelt aan alle kanten de hete adem van dreiging in de nek. Het wordt steeds noodzakelijker om het bestaansrecht van Europa helder te formuleren. Een duidelijk en emotioneel verhaal over wat wij zijn en wat dat ons waard is. Waar zijn de pleitbezorgers van onze gedeelde Europese normen en waarden?

In Brussel is met Europees geld een centrum opgericht dat een counter-narrative, een tegenverhaal, moet ontwikkelen als antwoord op IS. Een aantrekkelijk verhaal, vormgegeven en verwoord door de beste reclame- en communicatiemensen, om jonge moslims te overtuigen van het verhaal Europa. Een andere denktank is op hetzelfde moment bezig de berichten van Poetins propagandamachine te ontrafelen en ontkrachten.

Bestaat er zoiets als een Europees, gemeenschappelijk verhaal? Is het formuleren daarvan zinvol of zijn we eigenlijk al te laat? Of is een gemeenschappelijke vijand hét middel om de eensgezindheid te brengen op het continent dat er maar niet in wil slagen één te worden?