Ellen Deckwitz

De halve marathon

Ellen Deckwitz

De halve marathon

De VPRO-radio introduceert een nieuwe podcast-serie: de halve marathon-interviews. In de traditie van de marathon-interviews, waarin al meer dan 25 jaar bekende programmamakers live drie uur met een bijzondere gast in gesprek gaan, voeren jonge radiomakers anderhalf uur lang openhartige en spraakmakende gesprekken met een dichter, rock-en-roller, directeur en modekoningin.

Ellen Deckwitz is een monnik in haar werkkamer, maar een diva op het podium. Het grote publiek zal zich haar herinneren als finalist-in-lotushouding van De Slimste Mens, maar in de literaire wereld stond Ellen allang bekend als een dichter om rekening mee te houden. Zo won ze in 2009 het NK Poetry Slam (een wedstrijd waar dichters tegen elkaar strijden om de kampioenstitel), kreeg ze in 2011 de C. Buddingh' Prijs voor haar debuut De steen vreest mij, waarna nog twee veelbesproken bundels volgden.

Het afgelopen jaar publiceerde Ellen een reeks Eerste hulp bij het lezen van gedichten in nrc.next. Want die drang om poëzie aan de man te brengen is bijna even groot als haar ambitie de beste gedichten te maken.

Nikki Dekker gaat in gesprek met Ellen Deckwitz.

advertentie