Enkeltje elders

Enkeltje elders

Vele malen was Jacqueline Maris voor de VPRO-radio in de Verenigde Staten. Ze maakte er ook de bekroonde documentaire Detroit – verhalen van een stad in vrije val. Tijdens haar reizen zag ze de mensen in de fastfood-restaurants, de kamermeisjes in de motels, de schoonmakers, de straatvegers; mensen die met 2 of 3 baantjes in The land of Opportunities proberen te overleven. Mensen die nauwelijks tijd hebben om even rustig met je te praten.

In Amerika leven 45 miljoen mensen op die manier op of onder de armoedegrens. Dat is vijftien procent van de bevolking. Omgerekend naar ons land betekent dat 2 ½ miljoen Nederlanders op de armoedegrens. 2 ½ miljoen mensen!

Die Amerikanen wilde Jacqueline Maris te spreken krijgen; hun verhalen horen, hoe ze overleven, hun hoop, hun dromen. Dat zijn de mensen die de Greyhound nemen op weg naar een beter bestaan, vaak weg van ellende. En meestal met alleen een enkeltje op zak.
Daarom stapte ze op een vroege ochtend in een Greyhound bus. De eindbestemming maakte haar niet uit, het ging haar om de mensen met wie ze de reis zou maken.
Deel 1 van Enkeltje Elders.


Enkeltje Elders kwam tot stand met steun van de Open Woorden regeling van het Mediafonds.
foto: Inge Hondebrink

advertentie