Standplaats Zuid-Afrika

Aflevering 1

Standplaats Zuid-Afrika

Aflevering 1

Eind 1990, ruim een half jaar na de vrijlating van Nelson Mandela en de legalisering van het ANC, gingen verslaggevers Babette Niemel en Roel van Broekhoven naar Zuid-Afrika. Vier maanden lang berichtten zij over de invloed die de veranderende machtsverhoudingen hadden op het leven aldaar.

Tot eind maart zijn Roel en Babette in Kaapstad. Sinds 2 februari vorig jaar is er in Zuid-Afrika het nodige veranderd toen De Klerk zijn hervormingen aankondigde en het ANC legaliseerde.
De euforie was groot, Mandela vrij, en de verwachtingen stegen tot grote hoogte. Maar het ongeduld bij de zwarte jongeren ook.
Na het congres in november hield Mandela een krijgshaftige toespraak door de militante achterban tevreden te stellen door de Klerk op te roepen haast te maken met de machtsoverdracht want anders.....
De Klerk herinnerde Mandela eraan dat het niet om een machtsoverdracht maar 'overleg' ging, waarbij gekeken moet worden hoe de macht te delen, zonder dat een partij alle macht heeft.
Dat proces kost tijd.
In deze aflevering viert het echtpaar Kerstmis in Kaapstad waar de angst voor de zwarten echt gigantisch is. Schuttingen, honden en alarminstallaties moeten de blanken beschermen.
'Het onbekende Afrika moet buiten gehouden worden'.
Niemel en Van Broekhoven geven verschillende impressies vanuit de rand van een krottenwijk en een town-ship.
Ook daar heerst angst; iedereen is bang voor iedereen.