De Beeldenstorm (fragment uit film 1933)

Fragment uit speelfilm "Wiillem van Oranje" (1933)

De Beeldenstorm (fragment uit film 1933)

Fragment uit speelfilm "Wiillem van Oranje" (1933)

Vanwege de 400ste geboortedag van Willem van Oranje werd in 1933 een complete speelfilm over hem uitgebracht. Extra historisch was dat dit de eerste geluidsfilm was, die ooit in ons land werd gemaakt. Als speelfilm dan, want Polygoon maakte al items met geluid vanaf mei 1931.

Een comité onder leiding van Jan Feith, Jan C.W. Polak en de architect Jan Wils sprokkelde een bedrag van 40.000 gulden bij elkaar. Zo kon er een film worden gemaakt over de campagnes tegen de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog en in chronologische volgorde het leven van Willem van Oranje, inclusief de Beeldenstorm. Werklozen werden ingehuurd om de Spanjaarden en Geuzen na te spelen. "Willem van Oranje" was op 15 september 1933 klaar, maar ging pas op 4 januari 1934 in première. De film mislukte volledig, zowel bij pers als publiek.

Maker van "Willem van Oranje" was Jan Teunissen, een filmmaker die later een fanatieke nazi werd. Op 27 augustus 1940 werd hij lid van de NSB en al snel daarna het hoofd van de Filmdienst van deze partij. Het duurde niet lang of hij was de machtigste man in de Nederlandse filmwereld gedurende de Tweede Wereldoorlog. Als ‘filmtsaar’ werd hij de personificatie van het collaborerend deel van de Nederlandse filmindustrie.

advertentie