Andrea Voets

Xenitia.16

Andrea Voets

Xenitia.16

30 april 2016 vond in het Compagnie Theater in Amsterdam een bijzondere voorstelling plaats onder de naam Xenitia.16. De voorstelling was een mix van documentaire en muziek. Griekse emigranten waren geïnterviewd over hun nieuwe bestaan in Berlijn, Amsterdam, of waar dan ook elders in Europa. De beelden van die interviews werden omspeeld met Griekse volksmuziek, muziek van Griekse componisten en met improvisaties door de jonge harpiste Andrea Voets, slagwerkster Evi Filippou en de Griekse singer-songwriter Katerina Fotinaki.
In Griekenland heeft de afgelopen eeuw wel drie keer een enorme exodus huisgehouden. Aan het begin van de eeuw tijdens de oorlog met Turkije, in de jaren ‘60 onder het kolonelsregime, en de laatste jaren als gevolg van de kredietcrisis. Sinds 2008 heeft 1 op de 50 Grieken zijn vaderland verlaten.
De Grieken hebben een speciaal woord voor de gevoelens van heimwee, sentiment, verlangen en eenzaamheid die te maken hebben met emigratie, met weg zijn van huis: xenitia. Vandaar de titel van de voorstelling Xenitia punt 16.
Interview met initiatiefneemster Andrea Voets.