Help, de Kozakken komen! (promo)

Chronoscoop film, 2013

Help, de Kozakken komen! (promo)

Chronoscoop film, 2013

Kozakken zijn nog overal in Nederland. Tenminste, dat lijkt zo. Voetballiefhebbers kennen de Kozakken Boys, er is een Kozakkenberg en in Twente eten ze Kozakkenkoek. Verder zijn in heel Nederland Kozakkenlanen, -lindes, -wegen en –bruggen te vinden. Maar wie kent de Kozakken zelf nog? De woeste vreemdelingen met lange baarden uit het Russische Rijk die precies tweehonderd jaar geleden ons land bevrijden?
Voor de Kozakken is er geen Bevrijdingsdag terwijl ze in 1813 een grote rol speelden bij het verslaan van de Napoleontische bezettingstroepen. Misschien komt dat omdat de ruwe, uitheemse mannen in Nederland zowel verwelkomd als ook gevreesd werden. Het waren beslist geen nette, gladgeschoren soldaten zoals de Canadezen, Britten en Amerikanen die in 1945 als helden werden binnengehaald. De mannen met bontmutsen gedroegen zich ook niet altijd even zachtzinnig. Of is het gewoon te lang geleden? In ieder geval hoog tijd voor een revaluatie van deze periode.
Tweehonderd jaar na dato zijn de Kozakken terug in Nederland. In het kader van het Bilateraal Nederland-Ruslandjaar 2013 werkt het Nederlandse filmproductiebedrijf Chronoscoop aan een documentaire over de Kozakken die in november dit jaar te zien zal zijn. Er is al gefilmd op locaties in Nederland en bij het slagveld van Waterloo, maar nu komen de Kozakken zelf in actie! En actie was er in 1813.
Met de documentaire neemt Chronoscoop u graag mee naar een tijd die zelfs toen de Fransen verslagen waren nog bar en boos was. Al was het alleen maar vanwege de enorm strenge winter van 1813/1814. Of vanwege de vraag hoe lang die bebaarde woestelingen nog in Nederland zouden blijven…
Een re-enactment brengt de tijd van de Kozakken in Nederland weer tot leven. Met steun van het Nederland Rusland Centrum, zorgt Chronoscoop voor een opwaardering van de rol van de Kozakken in de Nederlandse geschiedenis.