De Roos - Martin Fondse

opgedragen aan Malala Yousafzai, winnares Nobelprijs voor de Vrede 2014

De Roos - Martin Fondse

opgedragen aan Malala Yousafzai, winnares Nobelprijs voor de Vrede 2014

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Pakistaanse Malala Yousafzai en de Indiase journalist Kailash Satyarthi. Op Malala Yousafzai werd in 2012 een aanslag gepleegd, waarbij ze door een Taliban-strijder in het hoofd werd geschoten. Ze overleefde en zette haar strijd voor meisjes om naar school te mogen voort, waarvoor ze internationaal erkenning kreeg.

De kracht die Malala Yousafzai uitstraalt inspireerde pianist en componist Martin Fondse tot het schrijven van De Roos, gespeeld en gezongen door Tania Kross (zang), Martin Fondse (piano), Eric Vloeimans (trompet), en het Matangi Strijkkwartet.

Malala Yousafzai, dochter van een leraar, is bekend geworden vanwege haar strijd voor meisjes om naar school te mogen. In 2009 verwierf ze op elfjarige leeftijd bekendheid toen ze onder het pseudoniem Gul Makai (korenbloem) een weblog over het geweld in de Swatvallei. Toen ze op 9 oktober 2012 in de bus terugkeerde van school, pleegde een Talibanstrijder een doelgerichte aanslag op haar. Daarbij raakte ze zwaargewond door een kogel in haar hoofd en hals. Artsen verwijderden in een ziekenhuis in Rawalpindi de kogel; de Taliban dreigde haar alsnog om te brengen. In Engeland werd Malala verder medisch behandeld en beschermd. In 2011 werd Malala genomineerd[5] voor de Internationale Kindervredesprijs en door de Pakistaanse regering onderscheiden met de Nationale Jeugdvredesprijs (later ter ere van haar hernoemd naar de Nationale Malala-Vredesprijs. 10 november 2012 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot de Dag van Malala, waarmee de VN aandacht wil vragen voor de 32 miljoen meisjes en 29 miljoen jongens in de wereld die geen basisonderwijs krijgen.

De opname van het concert in Eindhoven is zaterdagavond 11 oktober te horen in Vrije Geluiden op Radio 6, vanaf 22.00 uur.

advertentie