Tan Dun - een kleine special

presentatie: Tom Klaassen

Tan Dun - een kleine special

presentatie: Tom Klaassen

Een korte special over componist Tan Dun, uitgezonden in Vrije Geluiden op Radio 4 op 7 februari 2015. Tan Dun (1957) is een Chinese componist, vooral bekend door de filmmuziek van de films Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero waarvoor hij een Grammy en een Oscar won.

Als kind was hij gefascineerd door de rol van de shimao in het dorp, die rituelen en officiële gebeurtenissen verrichtte, vaak op muziek gemaakt met voorwerpen uit de natuur, zoals rotsen en water. Te midden van de Culturele Revolutie in die tijd werd er echter neergekeken op zulke ouderwetse gewoontes. Dun werd als rijstplanter naar een staatscommune gestuurd. Hij stelde zijn eigen muziekgroep samen, gebruikmakend van de boeren in het dorp en van waar ze maar op konden spelen, soms niet veel meer dan potten en pannen. Het kwam door deze boeren dat hij de traditionele Chinese snaarinstrumenten leerde bespelen.
Hij kon wegkomen uit de commune door een door de staat georganiseerde reizende groep van de Opera van Peking. Toen een vrachtwagen vol opera-artiesten in de buurt van de commune verongelukte, waarbij velen om het leven kwamen, werd Tan Dun in dienst genomen door de groep.
Vanuit die groep ging hij naar het Conservatorium van China waar hij onder anderen studeerde bij Toru Takemitsu, die hem sterk beïnvloedde.

In 1985 verhuisde Tan Dun naar New York City als doctoraalstudent aan de Columbia-universiteit, waar hij compositie studeerde bij Chou Wen-chung, die weer gestudeerd had bij Edgard Varèse en deze ook had geassisteerd. Daar ontdekte hij de muziek van experimentele muziek ontdekte van musici als Philip Glass, John Cage, Meredith Monk en Steve Reich.

Ongebruikelijke instrumenten: Water Passion After St. Matthew schrijft verstrekte waterschalen voor in plaats van traditionele percussieinstrumenten, en in zijn Paper Concerto wordt uitsluitend gebruikgemaakt van papier om muziek te maken. Tan Dun voegt ook vaakmultimedia in zijn voorstellingen, zoals orkesten die interactie hebben met video, of deelname van het publiek.

Voor de officiële ceremonie voor de overdracht van de macht over Hongkong aan China op 1 juli 1997 werd Tan Dun gevraagd om een symfonie te schrijven, die de titel kreeg Symphony 1997: Heaven Earth Mankind, voor solo cello (gespeeld door Yo-Yo Ma tijdens de première), de kort daarvoor herontdekte bianzhong-klokken, kinderkoor en orkest.

In 2000 kreeg Tan Dun samen met Sofia Goebaidoelina, Osvaldo Golijov en Wolfgang Rihm de opdracht van Internationale Bachakademie Stuttgart om een compositie te schrijven voor het Passion 2000-project ter nagedachtenis van Johann Sebastian Bach. Tan Duns bijdrage bestond uit de Water Passion After St. Matthew.

Hij schreef de Internet Symfonie Nr. 1 Eroica voor het Youtube Symfonie Orkest in 2008.

advertentie