Radio à la Carte

Marc Chavannes: Drie keer 1 minuut

Radio à la Carte

Marc Chavannes: Drie keer 1 minuut

Drie keer 1 minuut

Radio is een in alle opzichten verouderd medium. Je ziet niks, je moet wachten tot ‘ze’ uitzenden waar je op wacht, of je zet ‘em zomaar aan en bent afhankelijk van de plannetjes van de mensen van de radio. De ontvangst in veel huizen is gestoord. Radio is alleen nog handig als je gevangen zit in de auto.

Tenzij je de vrijheid van radio ontdekt. Door op internet de zenders te vinden en vast te leggen die je vrolijk maken. Door te luisteren naar Car Talk van National Public Radio in Amerika of het langzame nieuws van France Inter. Of op Woord.nl de schatkamer van de Nederlandse radio te betreden. Ga bijvoorbeeld ‘es binnen in de opslagkamer van de ultrakorte reportage.

In de wondere wereld van 1-minuut wordt wel wat van je gevraagd. Aan je alledaagse haast wordt ruim tegemoet gekomen. Het is voorbij voor het goed en wel is begonnen. Maar vergis je niet, alleen met uiterste concentratie kom je er in, ben je tijdig op snelheid om je de ruimte voor te stellen waarin een klein drama of het bijna-niets zich voltrekt.

Het begint al met dat minimale muziekje en die fluisterstem. Is het een kinderlokker of een tovenaar? Er is geen tijd daar een antwoord op te verzinnen. Het verhaal Spoedhuwelijk is al in volle gang. Een nuchtere, bijna vrolijke stem vertelt al wat een heisa het nog was binnen 24 uur te kunnen trouwen.

Als je aanstaande in het ziekenhuis ligt heb je maar liefst zes getuigen nodig. Misschien om een door erflust gedreven spoedhuwelijk te bemoeilijken. Ik zie het al voor me, al die vrienden en familieleden, die ergens op straat of op hun werk hun mobieltje beantwoorden en de schrik dat het leven van een dierbare afloopt moeten vervangen door verwarde blijdschap over een niet meer verwacht huwelijk. En wel nu, binnen een uur.
Die 1-minuut-uitzending navertellen kost aanzienlijk langer dan één minuut. Dat is het spannende van de formule. Er zijn er een heleboel gemaakt. De ene loopt over van de details, woorden, geluiden. De andere creëert oneindige ruimte, durft te slingeren met stilte. En eerste ontroering om een ander. Luister naar Liefdesbrief.

Heftige emoties, op aanzienlijke afstand klinken door in het Reviaanse portretje van een kort-na-de-oorlogse Contactadvertentie. Een heer op zoek naar een dame, die aan strikte specificaties moet voldoen. Wat een eenzaamheid in dat bosrijke huis waar hij die onbereikbare en tegelijk zo volstrekt gewone vrouw beschrijft.

Hoorspelen over de werkelijkheid. Reportages uit de ziel. Eén minuut is heel lang. Als je er de tijd voor neemt. Het zijn radiopareltjes die wegwaaien als je staat af te wassen. Hier kan je ze uit het stof halen en naar waarde schatten.