Renate Arends & Henk Mak van Dijk

Weeshuis van de Nederlandse Muziek (2)

Renate Arends & Henk Mak van Dijk

Weeshuis van de Nederlandse Muziek (2)

Renate Arends (sopraan) & Henk Mak van Dijk (piano)

Djika begini - Paul Seelig (1876-1945)
Op romantische wijze geharmoniseerd op een bestaande Maleise pantun (liefdesgedichtje van vier regels). Hij maakte Liebeslied voor zijn vrouw in 1914, hij was toen in de zomer in Den Haag en ontmoette haar daar. Liefde op het eerste gezicht, zij trouwden in september en vertrokken met de boot naar Indie.

Mohammedaans gebed - Constant van de Wall (1871-1945)
Een vrij uniek lied omdat het gaat om het uitdragen van de islam, naar tekst van een oude Islamfilosoof Bokhari. Het komt neer op: Allah is groot! Een van de weinige (Maleise) Islam liederen in de klassieke muziek.

An Java - Linda Bandara (1888-1960)
Een weemoedig lied met een begeleiding die aan gamelan doet denken. Het gaat over het eeuwige verlangen naar haar paradijs Java, waar ze nooit meer zal terugkeren. Linda Bandara introduceerde haar composities in Wenen in de beroemde Gouden Zaal in een combinatie van gamelaninstrumenten met de Wiener Symfoniker. Zij was geboren op een hooggelegen koffie-onderneming op Midden-Java. Zij is van Oostenrijkse ouders, en haar moeder had nog bij Anton Bruckner compositielessen gevolgd.

advertentie