'Sponsor van de vooruitgang', het klinkt leuk, maar wat bedoelen we daar precies mee? In deze estafette geeft steeds een andere VPRO-er een voorbeeld van vooruitgang. Geert Rozinga, de eindredacteur van Nederland van Boven, weigert zich tot één titel te beperken.

Geert Rozinga houdt er niet van als dingen hetzelfde blijven en structuren vastroesten. Hij vindt het dan ook belangrijk dat de VPRO programma’s blijft maken over vooruitgang en vernieuwing; daardoor kun je een visie op de toekomst ontwikkelen.

innovatie in een geschiedenisprogramma

‘Je moet jezelf dwingen om innovatief te blijven, ook in de manier waarop je programma’s maakt. Zo wilden wij voor Nederland van Boven echt op een andere manier naar ons land kijken. Door shots bijvoorbeeld soms wel 1,5 minuut te laten staan, komt de krioelende massa er anders uit te zien.'

Maar het hoeft niet altijd over de toekomst te gaan. ‘We maken nu Onzichtbaar Nederland, een programma over het verleden, waarbij we keerpunten uit de geschiedenis bestuderen om te bekijken wat die zeggen over ons land nu.

Bijvoorbeeld: in de achttiende eeuw hadden we in Nederland grote problemen met paardenkoetsen; overal lagen hopen stront en dode paarden op de weg, dat was een enorme rotzooi. Men wilde die paarden de stad uit, dacht: als straks die auto er is, hebben we een schone stad. En nu vragen we ons af hoe we de auto de stad uit krijgen. Die parallel met het heden probeer ik bloot te leggen.’

gigantisch op je bek gaan

En dat gaat natuurlijk weer gepaard met datavisualisaties: ‘We nemen feiten uit het verleden en leggen die over het landschap van nu heen, om zo patronen te kunnen ontdekken en nieuwe verhalen te vertellen. Neem nou de verkeersdrukte in die tijd; het is toch bijzonder om de files van 1800 te kunnen bekijken? 

Dat zijn allemaal dingen die nog nooit eerder zijn gedaan. We zijn het nu aan het uitzoeken. Maar daarmee kunnen we gigantisch op ons bek gaan. Maar dat hoort bij vernieuwing, innovatie en vooruitgang. Je moet af en toe fouten maken. Dat hoort erbij. En niet bang zijn.

Dát is vooruitgang voor mij: niet bang zijn, grenzen verkennen en experimenteren.'

het grote experiment

Geert kan niet één programma noemen dat daarbij aansluit. ‘Ik heb hoge verwachtingen van The Mind of the Universe, zij gaan de grenzen van de wetenschap verkennen. En de wetenschap is op zichzelf al vooruitgang!’ Maar bij vooruitgang denkt hij net zo goed aan Onze man in Teheran, waarin de makers de grenzen van de vrijheid opzoeken en aan Tegenlicht, dat steeds vernieuwt, meet-ups organiseert en online pioniert.

aan wie geef je het stokje door?

Geert geeft het stokje door aan Jasper Koning, de online redacteur van Tegenlicht.

‘Jasper is vooruitgang. Ik ben benieuwd hoe hij deze vraag zou beantwoorden.’

 De vorige estafetteloper was Stan van Engelen, hoofdredacteur Televisie.