'Sponsor van de vooruitgang', het klinkt leuk, maar wat bedoelen we daar precies mee? In deze estafette geeft steeds een andere VPRO-er een voorbeeld van vooruitgang. Nelleke Klop, producer bij vpro.nl, kiest voor 3voor12.

Nelleke denkt bij vooruitgang aan ontwikkelingen die positief uitpakken, die ervoor zorgen dat de toekomst beter wordt dan wat daarvoor kwam. Maar niet alle verandering is vooruitgang. 'We leven in een tijd waarin de technologische ontwikkelingen heel snel gaan. Levert dat alleen winst op? Wat zijn de voor- en nadelen?' Het blijft belangrijk om daar je eigen positie in te bepalen.

3voor12 is het grootste online muziekplatform van Nederland. Begonnen als vpro protest tegen de dwangbuis van de Radio 3 formats is 3voor12 uitgegroeid tot een rijke bron van non-mainstream muziek in allerlei genres. 3voor12 bevat meer dan 9999 uur muziek.

365 dagen per jaar

'Het beste voorbeeld van vooruitgang is voor mij 3voor12: 365 dagen per jaar zijn ze daar bezig met muziek. Al het nieuws staat direct op de voorpagina, je kunt er platen luisteren die nog maar een dag uit zijn, en ze doen geweldig verslag van festivals.

Als ik benieuwd ben hoe het er op een festival aan toe gaat, hoef ik niet meer te wachten om het een paar dagen later aan iemand te vragen - ik kan het verslag lezen van iemand die zelf in de zaal stond, maar het concert ook zelf bijna direct terug kijken. Muziek is zo'n persoonlijke beleving, maar 3voor12 weet die beleving heel dicht bij de kijker te brengen.'

aanhaken & meemaken

'Bij bijna elk festival kun je nu gewoon aanhaken en live meemaken wat er aan de hand is. Het hoeft niet, maar het kán. De media worden steeds persoonlijker, dat zie je op een platform als 3voor12, maar ook op Twitter, waar je met iedereen contact kan leggen. It's all there; je hoeft er alleen maar in te springen.'

aan wie geef je het stokje door?

Nelleke Klop (die de beurt kreeg van hoofdredacteur Karen de Bok) geeft het stokje nu door aan Gerko Wessel, de nieuwe directiesecretaris.

‘Gerko was eerst Tegenlichtredacteur, en ik leerde hem kennen toen hij research deed voor De volmaakte mens. Nu gaat hij als Directiesecretaris aan de slag met het beleid en de visie van de VPRO; een heel andere manier om je bezig te houden met vooruitgang. Hoe gaat dat eruit zien?'