alternatief voor een songfestivalavondje

Trijntje heeft de finale van het Eurovisie Songfestival dit jaar niet gehaald. Wat nu te doen? Toch de finale kijken op zaterdag? Of ben je op zoek naar een alternatief?

In het laatste geval heeft de VPRO misschien wel iets voor jou. Want of je nu van sexy kleding houdt, van (on)eerlijke verkiezingen, van Australiërs of gewoon van lekkere muziek: de VPRO heeft voor ieder wat wils. Als alternatief voor een avondje Songfestival presenteren wij daarom een selectie van onze beste reportages.

het gastland: oostenrijk

Bij gastland en titelverdediger Oostenrijk denken we naast Conchita Wurst natuurlijk ook aan Wenen, de wals en het jaarlijkse nieuwjaarsconcert. Klinkt dat allemaal wat tuttig voor jou? Denk dan aan de woorden van oud-correspondent Karin Jušek (1953-2012): 'Bij zoveel zoetigs wil ik met mijn lange nagels krabben en dan komt er altijd drek tevoorschijn. Dat is Oostenrijk.' Hieronder vind je een selectie van de meest boeiende VPRO-reportages over dit land.

de special guest: australië

De grote verassing van dit jaar is de deelname van Australië. Hoewel dit land natuurlijk niet in Europa ligt, kregen de Aussies toch een uitnodiging. Het Songfestival viert immers haar 60ste verjaardag en Australië behoort qua kijkgedrag tot de beste vrienden van het jaarlijkse evenement. Volop sympathie dus - en misschien zelfs de winnaar van dit jaar. Meer weten over onze vrienden aan de andere kant van de wereld?

het idee: europa

Oh ja: ondanks alle competitie is het Eurovisie Songfestival natuurlijk ook een viering van de eenheid binnen Europa... Of niet? Over welke eenheid hebben we het eigenlijk? Horen Israël en Rusland daar dan ook bij? En is Europa meer dan Brussel? Bekijk het Europa-dossier van de VPRO hieronder.

sexy kleding: sunny in tokyo

Vond je de jurk van Trijntje te sexy? Dan moet je eens zien onze Sunny allemaal heeft aangetrokken. Ze is momenteel in Tokyo en doet verslag van de mierzoete porno in het land van manga en anime.

(on)eerlijke verkiezingen: na de democratie

Vind jij de verkiezingen tijdens het Eurovisie Songfestival ook zo oneerlijk, of is het land met de meeste stemmen gewoon altijd de beste? Wat vind jij eigenlijk überhaupt van stemmen als politiek systeem? VPRO Tegenlicht belichtte dit thema vanuit drie verschillende invalshoeken. Klik hieronder om deze afleveringen terug te kijken.

alternatieve muziek: 3voor12

Mocht je niet van songfestivalmuziek houden, dan heeft de website van 3voor12 misschien een goed alternatief in de aanbieding. Klik op de link hieronder, maak je eigen playlist en geniet een hele avond lang van de muziek waarop alleen jij gestemd hebt.

meer landenpagina's van de vpro bekijken?

Dat kan natuurlijk. Klik op de link hieronder voor een overzicht. Mis je nog een land? Laat het ons weten.