Ten tijde van de Taliban was fotografie in Afghanistan verboden. Na de val van het regime leidde het ontstaan van een vrije pers tot een kleine fotografische revolutie.

Op de tentoonstelling 'Afghanistan, Life Beyond the Front Pages' in Dordrecht zijn foto’s te zien van jonge Afghaanse fotografen, die voor het eerst buiten Afghanistan exposeren. Foto’s die een ander Afghanistan laten zien.

 

Initiatiefnemer is Pulitzerprijswinnaar Massoud Hossaini, geboren in Kabul, maar opgegroeid als vluchteling in Iran. Toen hij terugkeerde in 2002 werd hij pionier in een nieuw medialandschap en legde 18 jaar lang de oorlog vast in zijn land. Om ook zijn eigen visie op Afghanistan vast te kunnen leggen heeft hij zijn eigen agentschap opgericht en jonge fotografen aan zich verbonden, van wie werk op de tentoonstelling is te zien.

 

Irene Houthuijs bezocht de tentoonstelling samen met Hossaini en maakte voor Bureau Buitenland een reportage, die te beluisteren is via de link hieronder. Daar is ook een selectie van de prachtige foto's te zien.