Poolse arbeidsmigranten vind je overal in Nederland, maar ken jij er een?

Waarschijnlijk niet. Breng daar gauw verandering in met de nieuwe vierdelige podcast Pawel, de Poolse Plukker. De eerste aflevering is nu te beluisteren, deel twee komt aanstaande zondag in Radio Doc en op iTunes. Journalist Maartje Duin – onlangs nog uitgeroepen tot Meesterverteller – trok een halfjaar op met Pawel, een 31-jarige Pool die in het Friese Sexbierum in de kassen werkt.

 

Pawel is een goedmoedige jongen, die Maartje laat zien hoe hij de kromme en de rechte komkommers apart moet leggen (zie ook Koostip 5 van vandaag!) en wat voor schrammen hij oploopt in de kas. Ook gaat hij in op de vooroordelen die Nederlanders hebben over jongens zoals hij. Pawel wil graag integreren in het Friese dorp, maar gaat dat hem lukken?

 

Beluister de eerste aflevering van Pawel, de Poolse plukker via de link onderaan deze tip. En/of lees de juichende recensie van de Vlaamse krant De Morgen, die de hele podcast al mocht horen. Volgens de makers – Pawel is een productie van Orkater in het kader van Leeuwarden Culturele Hoofdstad – is het trouwens geen podcast maar een podkas, joe. Luister smakelijk!