De kolonisatie van Noord-Amerika is in volle gang. Een ondergronds leger van springende wormen verandert de natuur ingrijpend.

Springende wormen van Aziatische afkomst rukken op in het Noorden van de Verenigde Staten en zijn ook Canada al binnengevallen. Waarom heten ze springende wormen? Dat zie je als je ze aanraakt. Dan begint zo'n worm als een bezetene te kronkelen. (Kijk maar even.) En pak je hem op, dan laat hij soms z'n staart los, een staart die gewoon woest blijft bewegen terwijl de rest van de worm ontsnapt.

 

Best bizar, maar niet het grote verhaal van deze wormen, waar trouwens verschillende soorten van zijn die vrijwel niemand uit elkaar kan houden. Nee, het gaat erom wat deze wormen met de wereld doen.

 

Je denkt misschien dat wormen goed zijn voor de grond. Ze zetten dode blaadjes snel om in meststoffen en da's goed voor de plantjes. Is zo, maar in het noorden van Amerika is de natuur aangepast aan een wormloos bestaan. Alle planten en bomen, insecten en al wat ervan afhankelijk is: ingesteld op langzaam verterende bladeren. Dus wat gebeurt er als de springende wormen komen? Dat lees je in een prachtig, beeldend verhaal van Julia Rosen, die mee gaat op wormenjacht.