Evaluatie

Trees onderzoekt Trees

Trees stopt. Maar niet voordat we – samen met jullie, de luisteraars – stil staan bij wat we van dit experiment geleerd hebben. Wie is Trees? Wat hebben we van haar geleerd? En hoe is het gegaan met het streven naar transparantie en interactie met de luisteraar?

We kijken terug op een zeer leerzaam en succesvol project. Het belangrijkste dat we hebben geleerd is dat het concept van transparante journalistiek werkt en dat de doelgroep van Trees dat als een toegevoegde waarde ziet aan het huidige journalistieke landschap. Dit bleek ook uit onze enquête. Een groot deel van de luisteraars vindt Trees eerlijk, vindt dat Trees op een positieve manier iets toevoegt aan de al bestaande onderzoeksjournalistieke programma's en vindt dat Trees het onderzoeksjournalistieke proces transparant maakt.

Een groot deel van de luisteraars had het gevoel samen met de redactie op onderzoek te kunnen gaan. Maar qua interactie was wel verbetering mogelijk. Van onze luisteraars kregen wij - eerder al eens - terug dat zij graag meer mee wilden denken over de onderwerpen die we aan bod lieten komen. Daarom hebben wij een oproep gedaan welk onderwerp wij zouden moeten onderzoeken. Hieruit kwam de serie Babyblokkers. Het thema anticonceptie was bij ons helemaal nog niet opgekomen en des te leuker was het om te zien dat onderwerp enorm leefde onder ons publiek. Met name Tessa's inbox werd overspoeld met vragen over hormonale anticonceptie. Tessa heeft daarom zeven reportages gemaakt waarvan er zes startten met een vraag van jullie.

Uit onze enquête bleek opnieuw dat luisteraars graag nog meer hadden mee willen denken over de mogelijke onderwerpen die aan bod konden komen.

Jullie hebben bewezen behoorlijke multitaskers te zijn tijdens het luisteren van Trees. Zo luisterden jullie veel tijdens het koken, afwassen, schoonmaken, klussen of terwijl jullie met tuinwerk bezig waren. Daarnaast luisterden veel luisteraars onderweg naar het werk naar Trees, of dit nou op de fiets, in de auto of in de trein was. Een enkeling luisterde zelfs op de wc naar onze reportages. 

App

Wij als redactie en techniek-leken hebben van de afdeling VPRO Digitaal een hoop geleerd over het bouwen van een app. Waarvoor hulde.

In de app is de afgelopen maanden veel vernieuwd en zijn er veel updates gedaan. De input van luisteraars is hierbij ook van groot belang geweest en jullie tips zijn doorgegeven aan onze helden van VPRO digitaal. Zij hebben geprobeerd zo veel mogelijk van deze input te verwerken in de updates. Toch zijn er op dit punt nog een aantal verbeterpunten, blijkt uit onze enquête onder onze luisteraars. Veel app-gebruikers vinden het jammer dat de reportages niet offline te luisteren zijn. De reden dat dit niet kan, is dat het technisch heel ingewikkeld is en dat wij het als redactie belangrijk vonden om de focus op interactie te leggen. Daarnaast vinden luisteraars het jammer dat de app niet automatisch alles afspeelt voor bijvoorbeeld tijdens het autorijden of hardlopen. Gelukkig kan dit nu wel! De autoplay-functie vind je in het luisterscherm rechtsonderin (drie puntjes). 

Dat is niet het enige dat er in de app veranderd is. In de testversie van Trees waren er nog geen illustraties van Yara Ruby.

Later werd Yara Ruby in de arm genomen met haar herkenbare illustraties. Deze illustraties waren vanaf versie 1.3.2 te zien.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play

Volg ons