Bespied

Redactie #4

De ene camera hangt er voor onze veiligheid en de ander voor betere reclames maar of het echt wat oplevert? Dat weten we niet. Deze voorlopig laatste redactie gaat over hoe we overal bespied worden zonder goed te weten of het effectief is en zonder dat er grondig toezicht wordt gehouden. Dat roept de vraag op: weegt het dan wel op tegen privacy?

Ook zijn er ontwikkelingen sinds het onderzoek van Meike naar het billboardbedrijf blowUP dat zomaar camera's in de publieke ruimte had opgehangen. Zo zijn er in Rotterdam vragen gesteld door een aantal politieke partijen tijdens de raadsvergadering op 17 mei [van 18.53 t/m 43.40].

Vijf tips om jezelf te beschermen:

  1. Meld je af voor de wifi-trackers van Citytraffic zodat ze je niet meer kunnen volgen via het unieke adres van je telefoon (hier lees je meer over wifi-trackers).
  2. Meld je af bij Vodafone zodat jouw data niet meer wordt gebruikt voor mobiliteitsanalyses: Ga naar bit.ly/MijnVodafone > Log in en ga dan naar het kopje 'profiel' > Klik op instellingen > Klik aan de linkerkant op het tabblad privacy > Scroll naar beneden > Zet onder het kopje ‘Analyse netwerkgegevens' het vinkje ‘Ik stel mijn anonieme netwerkgegevens beschikbaar voor analyse’ uit.
  3. Draag deze speciaal ontworpen jas die alle in- en uitgaande signalen blokkeert zodat niemand meer toegang heeft tot jouw persoonlijke informatie.
  4. Neem een nieuw kapsel waarmee je gezichtherkenningssoftware omleidt en laat je inspireren door deze kapsels die zijn ontworpen door kunstenaar Adam Harvey.
  5. Doe hier een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens als je vermoedt dat je privacy wordt geschonden.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play