Ga je lekker?

Redactie #3

Tijdens het festivalseizoen kijkt Trees verder en onderzoekt te zware XTC-pillen, drugsdumpingen in woonwijken en welke baten kleine hoeveelheden LSD kunnen hebben. Oftewel: harddrugs.

In deze derde redactie vertelt Meike meer over het lage oplossingspercentage bij drugsdumpingen. Volkan gaat verder in op dat er weinig onderzoek is gedaan naar de werking van microdosering.

In de vorige redactie vertelde Volkan dat 7% van de Nederlanders wel een XTC heeft gebruikt. Dit percentage ligt een stuk hoger als je kijkt naar het gebruik onder jonge festivalgangers. Zo vroeg EenVandaag aan een jongerenpanel (festivalbezoekers tussen de 16 en 34 jaar) of ze wel eens drugs op een festival gebruiken. Hieruit bleek dat 21% van hen wel eens XTC heeft gebruikt, 86% alcohol en 33% soft drugs. Het rapport met alle cijfers vind je onderaan deze pagina van EenVandaag.

De schadelijkheid van drugs kun je niet per se aflezen aan de illegaliteit ervan. Zo blijkt dat alcohol en tabak schadelijker zijn dan de meeste illegale hard drugs, behalve heroïne en crack. Dit blijkt uit een rapport van het RIVM die een ranking maakte over de schadelijkheid van drugs.

Het hele rapport van criminoloog Yvette Schoenmakers, die vindt dat elke drugsdumping als een plaats delict gezien moet worden, kun hier lezen.

En als je nieuwsgierig bent geworden naar palingen aan de coke, kun je er hier meer over lezen.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play