Hokjeszorg

Redactie #1

Trees duikt in de gezondheidszorg, een wereld die ons de afgelopen maanden al vaker de wenkbrauwen heeft doen fronsen. Hoe eerlijk is deze wereld eigenlijk? En wordt iedereen wel gelijk behandeld?

Volkan pakt zijn eerste onderzoek voor Trees weer op: depressie onder Turks Nederlandse vrouwen. Maar liefst   26 procent van hen loopt met depressieve klachten rond, in tegenstelling tot 11 procent van de Nederlandse vrouwen. Krijgen deze vrouwen wel de juiste zorg?

Meike onderzoekt babysterfte in Nederland, want in vergelijking met de rest van Europa doen wij het helemaal niet zo goed. Wat zijn de risicogroepen hier? En wordt er wel genoeg gedaan om die risico’s terug te dringen?

Tot slot duikt Tessa in de ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen. Want wist je dat medicijnen heel lang alleen op mannen zijn getest, waardoor vrouwen veel meer last hebben van ongewenste bijwerkingen?

Extra lees- en luistervoer

Het onderzoek van The New York Times over babysterfte in Amerika lees je hier. The Daily, de podcast van The New York Times, besteedde een hele aflevering aan bovenstaand onderzoek. Die kan je hier beluisteren. 

Meer weten over babysterfte in Nederland? Lees dit informatieve artikel uit De Volkskrant

De Kennisagenda Gender en Gezondheid vind je hier.

Tot slot, luister hier Volkans eerste reportage over zijn tante.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play