Schuldbeleving #1

Maximaal lenen is maximaal leven!

Volkan spreekt studenten over hun kijk op het hebben van een studieschuld en vraagt een filosoof-econoom wat de gevolgen hiervan zijn.

Volkan verbaast zich over het feit dat steeds minder mensen hun studieschuld als een probleem ervaren. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) kwam in 2015 met een rapport waarin staat dat 30 procent van de studenten onder het oude leenstelsel hun studieschuld als een probleem ervaren. Onder het nieuwe stelsel ervaart maar 12 procent van de studenten hun studieschuld als een probleem. Volkan zoekt uit hoe dit kan. 

Met: verschillende studenten die in een vox pop aan het woord komen, Sytske (student master Economie), Antoon van der Velde (emeritus hoogleraar Wijsbegeerte & Economie).

Rationeel wezen?

In hoeverre is de mens een rationeel wezen? Volkan praat hierover met Sytske, student economie. Ze hebben het over het rationaal redereneren van de mens in economische situaties. Tijdens de research kwam Volkan gedragseconoom Richard Thaler tegen. Richard won de Nobelprijs voor de economie in 2017 en deed onderzoek naar dit onderwerp.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play