Opgebrand

Is mijn familie gek?

Twintig jaar geleden hoorde Volkan voor het eerst over 'depresyon ilaci'. Letterlijk uit het Turks vertaald: ‘de depressiepil’. Ofwel antidepressiva. Dit is een veelbesproken onderwerp tijdens Volkans familiefeestjes. Zijn moeder en tantes slikken al jaren antidepressiva en nu vraagt hij zich af: waren deze pillen eigenlijk wel nodig?

De Turks-Nederlandse vrouw is koploper in het slikken van antidepressiva. In 2016 slikte 10,32 procent van de Turks-Nederlandse vrouwen antidepressiva. In 2006 was dit nog 9,5 procent. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Van het totaal aantal personen met een Turkse achtergrond dat antidepressiva gebruikt, scoort de leeftijdscategorie 55-65 het hoogst, namelijk: 21,12 procent. Ook dit blijkt uit gegevens van het CBS uit 2016.

Volkan gaat in zijn reportage langs bij Witte Hoogendijk, psychiater, hoogleraar en hoofd van de afdeling Psychiatrie bij het Erasmus MC in Rotterdam. Hij behandelt al jaren depressieve patiënten en schreef recent het boek Van big bang tot burn-out. Daarnaast staat Volkan voor de spannende onderneming om zijn eigen tante te bevragen over haar jarenlange gebruik van antidepressiva. 

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play