Opgebrand

Pillengebruik of misbruik?

Huisartsen schrijven veruit de meeste antidepressiva voor aan Turks-Nederlandse vrouwen. Wanneer mag je eigenlijk zo'n pil voorschrijven? Volkan zoekt het uit.

Richtlijnen voor antidepressiva & Sprekers Reportage

De Turks-Nederlandse vrouw is koploper in het slikken van antidepressiva, is te lezen in dit rapport van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hoe kan dit? Volkan onderzoekt in welke gevallen huisartsen antidepressiva voorschrijven en pakt de richtlijnen van het Nederlandse Huisartsen Genootschap erbij.

Met: Nuray Duvan-Tezel, Banoe (echte naam is bekend bij de redactie, Ruud van Coolen van Brakel (directeur Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik), Dorien Cohen Stuart (huisarts), Jan Wuijster (huisarts), Majid Faharani (huisarts), Dick Bijl (epidemioloog). 

Bijwerkingen

Om een beter idee te krijgen van de eventuele bijwerkingen, kijkt Volkan op de bijsluiter van het antidepressivum Seroxat en checkt hij de website van het bijwerkingencentrum Lareb. Hier staat dat er vijftien keer zelfmoord en 65 keer zelfmoordgedachtes zijn gemeld bij het gebruik van dit antidepressivum. Op de website van het Lareb kun je ook zoeken naar wat er gemeld is over andere antidepressiva of geneesmiddelen.

Verder vindt Volkan het onderzoek Suïcidaliteit en geweld bij antidepressiva dat gepubliceerd is in het Geneesmiddelenbulletin. Hierin staat dat het aantal incidenten die kunnen leiden tot suïcide en geweld verdubbelt bij gezonde volwassen proefpersonen bij het gebruik van antidepressiva.

In 2014 zijn er Kamervragen gesteld door Tunahan Kuzu, Tweede Kamerlid voor Denk, over de bijwerkingen van antidepressiva. De antwoorden van voormalig minister van Volksgezondheid Edith Schippers kun je hier lezen.

Pillen en praten

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook voor mensen met een terugkerende depressie gesprekken belangrijk zijn. Tot nu toe werd gedacht dat voor deze groep mensen alleen antidepressiva het beste zou werken. Het waren de patiënten die nieuwsgierig waren of een combinatie van praten en pillen slikken zou werken. De onderzoekers hadden geen hoge verwachtingen van deze manier van behandelen. Ook de hoofdonderzoeker van het AMC, Claudia Bockting, is verrast vertelt ze in een artikel erover in De Volkskrant.

Download de app

Trees is een journalistieke zoektocht, waarbij journalisten Meike, Volkan en Tessa met jou uitzoeken wat jij wilt weten. Reageer op de vragen en verhalen van de makers en draag actief bij aan lopende onderzoeken via de app. Trees luistert naar je.Get it on Google Play