Winnaars 73ste filmfestival van Venetië

Gouden Leeuw naar

Zaterdagavond zijn in Lido di Venezia de prijzen van het 73ste filmfestival van Venetië uitgereikt. De Gouden Leeuw ging naar de langste film in de competitie: het 226 minuten durende The Woman Who Left van de Filipijnse cineast Lav Diaz.

Het in zwartwit geschoten vergeldingsdrama van Diaz, die in 2014 in Locarno een Gouden Luipaard won voor From What Is Before en die bekend staat om zijn vaak meer dan vijf uur durende films, verhaalt over een oudere vrouw die uit de gevangenis wordt vrijgelaten na een gevangenisstraf van dertig jaar, die haar was opgelegd voor een misdaad die ze niet heeft begaan. Ze besluit de man die haar valselijk beschuldigde, haar ex-vriend en inmiddels een succesvol ondernemer, op te zoeken.

Andere grote winnaar van het festival is Nocturnal Animals van modeontwerper Tom Ford (A Single Man). De jury onder leiding van regisseur Sam Mendes bekroonde de Amerikaanse thriller met de Grote Juryprijs. Bekijk hieronder een interview met Ford en acteurs Amy Adams en Jake Gyllenhaal over de film.

Twee prijzen voor beste regie

De prijs voor beste regisseur ging naar zowel de Rus Andrei Konchalovsky voor het Holocaustdrama Paradise als de Mexicaanse filmmaker Amat Escalante voor The Untamed. Met laatstgenoemde spraken we eveneens eerder tijdens het festival, klik hier voor het interview.

Pablo Larraíns biopic Jackie, met Natalie Portman in de hoofdrol als Jackie Kennedy, won de prijs voor beste scenario. Emma Stone werd verkozen tot beste actrice voor haar rol in de jazz-musical La La Land (klik hier voor een item over de film). Oscar Martinez won de prijs voor beste acteur voor zijn rol in de Argentijnse komedie El ciudadano ilustre.

Op de website van het filmfestival van Venetië staat de volledige lijst van prijswinnaars. Al onze videoreportages, met onder meer interviews met Martin Koolhoven en Dakota Fanning over het niet in de prijzen gevallen Brimstone, vind je hier.