klik op de afbeelding om het filmpje te starten

Bedankt, namens de vpro

klik op de afbeelding om het filmpje te starten

Bedankt, namens de vpro

Je liet ons weer ‘t hele jaar stralen.

Nu 2018 ten einde loopt, wil ik je bedanken. De samenwerking met jou geeft ons vleugels en daarmee komen wij tot grotere hoogte. Waar dat allemaal toe leidt, presenteren wij je in de video hierboven.

Ook in 2019 willen we met jou de hemel bestormen. Ik wens je een prachtig nieuwjaar.

Lennart van der Meulen
directeur VPRO

we sluiten 2018 af

een aantal programma’s uit 2018 uitgelicht

De VPRO is hoofdsponsor van het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). Op tv, radio en online leidt de VPRO de documentaireliefhebber door de wereld van de bijzondere verhalen en mooie docu's. Zie IDFA Primeurs Bellingcat en O Amor É Único, en lees tien tips en allerlei andere artikelen. Ook gaan documentaireliefhebbers in gesprek met regisseurs in Inside IDFA.

In de reisserie Door het hart van China van fotograaf en Chinakenner Ruben Terlou en regisseur Maaik Krijgsman reizen we in zeven afleveringen van het uiterste Noorden naar het zuidelijkste puntje van het land: van de verdroogde steppen van Binnen-Mongolië tot de tropische stranden van Hainan – dwars door het hart van China. De serie laat zien dat China zich op een kantelpunt in de geschiedenis bevindt; de veranderingen in dit immense land voltrekken zich in razend tempo.

Jaarlijks verslaat de VPRO in diverse radio- en tv-uitzendingen het Holland Festival, sinds 1947 het meest toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland. Het Holland Festival staat in 2018 met het thema Grenzen en scheidslijnen in het teken van de grensverkenning. Prominente gasten op het gebied van theater, dans en muziek worden geïnterviewd en daarnaast zijn er reportages en achtergronden.

Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in de vierdelige serie Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Sinds haar vijfde is Paulien gefascineerd door Japan. Tijdens haar studie heeft ze een uitwisseling gedaan met de universiteit van Hiroshima. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek, haast onvertaalbaar Japans woord.

Vandaag de dag heeft Europa zijn zuidgrens naar de Sahara verlegd, om er migratie en terreur te bestrijden. Hoe denken de bewoners van de Sahara over deze bemoeienis? Hoe ziet hun leven eruit? Wat zijn de onvertelde verhalen en hoe evenwichtig is onze berichtgeving hier over de mensen en landen daar? Sahara is een reisserie van Bram Vermeulen, langs en door de grootste zandwoestijn op aarde. Bram ervaart de hitte, de nieuwe Europese kolonisten en de gevaren van oprukkend jihadisme.

De VPRO is ook in 2018 mediapartner van de Dutch Design Week in Eindhoven en besteedt volop aandacht aan het festival. Met De toekomstbouwers van Wilfried de Jong, in Nooit Meer Slapen en in de podcast Ongesigneerd. Naast tv en radio besteedt de VPRO aandacht aan DDW in de VPRO Gids. Ook te lezen: de tien hoogtepunten van het festival. Bij het VPRO Medialab is er een spannend project te zien: Home Smart Home.

Strandjutten, varen en pingpongen. Tim den Besten doet het allemaal met zijn gasten op een camping op Texel. Ver weg van de grote stad en middenin de natuur. In het derde seizoen van de vrolijke, humoristische en oprechte serie Tims ^ tent ontvangt Tim bijzondere aanstormende talenten voor een goed gesprek op een campingstoeltje, waaronder schrijver Marieke Lucas Rijneveld, presentator Samya Hafsaoui, opiniemaker Anne Fleur Dekker en cabaretier Stefano Keizers.