We vinden het nieuwe normaal maar een kille bedoening. En dan moeten de koudste maanden nog komen. Zie je op tegen de slopende sleur van die lange winteravonden? We slepen je er graag doorheen met een hele hoop afwisselende vpro-momenten. Kijk. Lees. Luister. Proef. Beleef. En houd hoop!

kerstboodschap van Dr. Mondo

Omdat kunst helend kan zijn voor het gemoed, schrijven actrice Romana Vrede en dichter Ted van Lieshout in de rubriek 'Dokter Mondo' kunst voor als medicijn. In de speciale editie heeft Romana een boodschap voor VPRO-leden.

Bekijk hier alle afleveringen van 'Dokter Mondo'

kleurplaat: Rudy's grote kerstshow

Vanaf 6 december is de nieuwe hartverwarmende familieserie Rudy’s grote kerstshow dagelijks te zien bij VPRO op NPO Zapp.

De spannende en komische serie gaat over de populaire kindster Rudy. Aan de vooravond van zijn grote kerstshow wordt hij ontvoerd door de ouders van de ernstig zieke Sara, in de hoop met het losgeld haar behandeling te betalen. Het lijkt een simpel plan, maar deze kerst loopt uiteindelijk alles anders dan verwacht. Een feel good-serie voor de hele familie!

Download hier de kleurplaat

bouw thuis je eigen feestje

clubhits van Eva Cleven

'Sinds september presenteer ik Club Cleven, het wekelijkse radioprogramma van VPRO 3voor12 op NPO 3FM dat de kickstart van je zaterdagavond is. Tussen 22.00 en 00.00 uur draai ik muziek die – voordat we van corona hadden gehoord – de ideale opwarmer is voor je avond in de club, een concertzaal, feesttent, disco of festival.

Speciaal voor trouwe VPRO-leden staken de redactie en ik de muzikale thermometer in Spotify en kwamen boven met deze coronaproofplaylist van 54 nieuwe én oude tracks die ook een huisfeestje in lockdown uitstekend opwarmt!'

recept: Kerstpudding van Yvette

ingrediënten voor de kerstpudding

 • 400 gram zelfrijzend bakmeel
 • snuf zout
 • de rasp van 1/2 sinaasappel
 • 1 koffiel. speculaaskruiden
 • 1 koffiel. kaneel
 • 1 koffiel. gemberpoeder
 • 3 eetl. suiker
 • 100 gram rozijnen
 • 100 gram krentjes
 • 50 gram gemengde sukade, in blokjes
 • 100 gram gehakte vijgen, alles in de thee geweld
 • 50 gram stemgember, fijngehakt
 • 50 gram honing of stroop
 • 2 eieren
 • 275 ml melk

aan de slag

Meng het bakmeel met het zout, sinaasappelrasp, specerijen en suiker. Roer de gewelde rozijnen en de zuidvruchten erdoor. Klop de eieren met de melk los. Roer deze met een houten lepel door de droge mix in een beslagkom tot het net gebonden is en niet meer klontert.

Vet een hoge gesloten (poffert-) bakvorm (of kleine tulband) goed in met boter. Bestuif met bloem en klop het overschot eruit. Giet het beslag in de vorm en sluit het.

Bak de pudding in een braadslede gevuld met water in een voorverwarmde oven op 175 graden in ongeveer 1 uur, misschien iets langer, gaar. Tik ‘m dan uit de vorm.

Serveer bestoven met poedersuiker en keukenstroop, heerlijk!

Gebruikt u een tulband dek hem dan goed af met aluminiumfolie.

luister naar een absurdistisch drama

Gothrecht is een fictiepodcast geschreven en geregisseerd door Pepijn Lanen (Faberyayo) met Georgina Verbaan en Achmed Akkabi in de hoofdrollen.

Een episch en absurdistisch audiodrama, bestaande uit zes delen vol muziek en theatrale onderbrekingen. De luisteraar volgt de jonge Gothvrouw Brinta die zich voor de liefde een weg baant uit het eigenaardige Pierre Bokma-complex.

Vanaf 20 november wekelijks in jouw favoriete podcastapp

winterkost van de vpro gids

ontroer jezelf met Pete

In de driedelige documentaireserie Pete en de bananen onderzoekt journalist Pete Wu het mooiste dat er is: de liefde. Alleen voor een 'banaan' gelden andere dateregels: zij staan namelijk tussen twee vaak botsende culturen in. De Chinese cultuur van hun ouders en de Nederlandse waarin ze zijn opgegroeid.

Samen met andere 'bananen' bespreekt Pete zijn eigen onzekerheden over de heersende westerse schoonheidsidealen en de fetisjering van Oost-Aziaten. Ook loopt hij tegen muren op, bijvoorbeeld met het racistische verzoek ‘No Asians’ dat hij tegenkomt op sommige datingprofielen.

Hoe beïnvloeden de verwachtingen en regels zijn datingleven? En wat als je als 'banaan' aan geen van beiden kan voldoen? Zijn zoektocht voert Pete langs de psycholoog, bruiden, sekstelefonistes en fotomodellen. En gaat hij voor het eerst op date met een andere Chinees-Nederlandse jongen om te kijken of dat iets verandert aan zijn beeld van de liefde.

verwonder je op (virtuele) reis

Vanaf 10 januari kun je weer met Ruben Terlou op reis. In zijn nieuwe serie bezoekt hij Chinezen die zich tot in de verste uithoeken van de wereld hebben gevestigd. Luisterend naar hun verhalen én die van lokale bewoners gaat hij in zeven afleveringen op zoek naar het antwoord op de vraag wat de impact is van de Chinese aanwezigheid.

Bereid je voor en laat je verwonderen door één van Rubens eerdere series te bekijken – of misschien wel alle drie.

verdiep je in de post-racistische planeet

Hoe ziet de wereld eruit zonder racisme? En hoe komen we tot zo’n wereld? In deze aflevering van VPRO Tegenlicht zien we hoe Ikenna Azuike zijn kinderen voorleest uit het fictieve boek De post-racistische planeet: een wereld tot leven gewekt met – op afrofuturisme geïnspireerde – illustraties van kunstenaar Brian Elstak. Zijn persoonlijke zoektocht wordt afgewisseld met inzichten van verschillende experts die worden voorgesteld als futuristische superhelden.

doe mee met de boekenclub

De boekenclub van Mondo leest elke maand onder leiding van een bekende schrijver een boek dat hij, zij of hen vindt dat iedereen gelezen moet hebben. Een persoonlijke klassieker dus. In de maand november lezen zij met Elfie Tromp I.M. van Connie Palmen.

Doe ook mee

hoezo die grote drol?

Bij ons in de achtertuin staat een drol van formaat. Stationnement Gênant heet het: ‘hinderlijk geparkeerd’. Het beeld van 4 bij 4 ½ meter is gemaakt door Wim T. Schippers, een van de beeldbepalende makers die de VPRO in de jaren zestig en zeventig smoel gaf.

Behalve een eigenzinnige naam in het publieke bestel, leverden zijn controversiële programma’s als Hoepla en De Fred Haché Show ons ook vele verontwaardigde brieven (‘Aan die vuile viezerikken van de VPRO’) en enveloppen met poep op. Met het beeld dat Villa VPRO sinds 2011 flankeert, laten we zien dat we schatplichtig aan Schippers zijn en trots zijn op zijn werk.