Met de VPRO zit u deze zomer geen moment verlegen om een goede lees-, kijk- of luistertip. Uit het afgelopen seizoen hebben wij drie fijne vakantiepakketjes samengesteld. Dat u ervan mag genieten.

uw reispakket

Cuba na Castro

In het vierdelige Cuba na Castro wordt de Cubaans-Nederlandse Yuri Capetillo Hardy gevolgd tijdens de beladen terugkeer naar zijn geboorteland. Hij verliet op negentienjarige leeftijd een land dat nog ferm in de greep van Fidel zat, waar hij in armoede leefde en uitkeek op een uitzichtloos bestaan.

Maar het Cuba van toen is niet meer. Zo is het Cubanen nu toegestaan te ondernemen en werkt dus niet iedereen voor de staat. Mensen worden rijker maar de verschillen tussen arm en rijk groeien ook. De honger die Yuri zich vooral herinnert uit zijn jeugd is verdwenen maar het voedselvraagstuk, mede een gevolg van het Amerikaanse embargo tegen Cuba, is nog steeds een heikel punt. Biedt het steeds minder geïsoleerde eiland nu wél perspectief? En hoe denken de Cubanen zelf over deze ontwikkelingen?

Brieven aan Andalusiƫ

In de zesdelige reisserie Brieven aan Andalusië leert Stef Biemans via brieven aan de inwoners van Andalusië het land kennen waar hij met zijn Nicaraguaanse gezin een veilig toevluchtsoord heeft gevonden.

De serie werd vorige maand beloond met een Zilveren Nipkowschijf. 'Met Brieven aan Andalusië heeft Stef Biemans, de dichter onder de Nederlandse reisverslaggevers, een wonderschone serie gemaakt,' las het juryrapport. 'Hij doet niet alleen verslag van het tussen traditie en globalisering meanderende leven in Zuid-Spanje, maar de reeks wordt geleidelijk aan steeds meer een verslag van zijn eigen migratie, met vrouw en kinderen, vanuit Nicaragua. Zo wordt Brieven aan Andalusië ook een van binnenuit verteld verhaal over liefde en onthechting - vol schitterende scènes uit een huwelijk.'

Tokidoki

Met haar gevoel voor humor én voor taal gaat Paulien Cornelisse in Tokidoki op onderzoek in het land van de rijzende zon. Elke aflevering van Tokidoki, dat ‘soms’ betekent in het Japans, is opgehangen aan een uniek Japans woord, dat eigenlijk niet te vertalen is.

Het eerste seizoen van de serie werd in 2018 uitgezonden, dit jaar maakte Paulien een vervolg op deze populaire reeks. In het nieuwe seizoen onderzoekt onder andere ze waarom zoveel Japanners alleen wonen, maakt ze kennis met een voormalige kamikazepiloot, duikt ze in de Japanse punkscene en ze spreekt jonge mensen die de drukte van de stad hebben verruild voor de rust van de rijstvelden.

uw (voor)leespakket

De Decamerone

In De Decamerone lezen de acteurs van het Internationaal Theater Amsterdam en Het Nationale Theater verhalen voor uit het gelijknamige werk van de Italiaanse dichter Boccaccio.

In de veertiende eeuw beschreef hij hoe een groep van tien jonge mensen Florence ontvlucht, waar de pest heerst. Ze vertellen elkaar verhalen tijdens hun verblijf op een buitenplaats. Steeds tien per dag. Honderd verhalen. Met humor, kritiek op gezagsdragers en lichte erotiek.

Van 23 maart tot 30 mei, ter hoogte van de coronacrisis, verscheen er iedere dag bij VPRO Mondo een nieuwe editie. Als een ode aan het leven. Alle delen zijn nu terug te bekijken.

Zomerse letteren

Het jaarlijkse boekenoverzicht van de VPRO Gids neemt u dit jaar mee van van Schotland naar Panama en van Egypte naar de Gazastrook voor ontmoetingen met een stekelige grootmoeder, een Indiaans weesmeisje, een charmante sjacheraar en een huis vol slapende mannen.

Met in totaal negentien boekentips hoeft u zich zelfs in heel 2020 geen moment te vervelen.

uw luisterpakket

De podcasts op deze pagina kunt u downloaden via Stitcher (Android) en Apple Podcasts (iPhone/iPad), op uw tablet of mobiel. Ook kunt u meteen via deze site luisteren. Benieuwd wat een podcast nou eigenlijk is en hoe u 'm luistert? Hier vindt u een simpel stappenplan.

De plantage van onze voorouders

In de achtdelige podcastserie De plantage van onze voorouders onderzoekt Maartje Duin sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis.

Maartje Duin ontdekt dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. Duin zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage.

Ze duiken in archieven, spreken hun familieleden en bezoeken in Suriname de resten van plantage Tout Lui Faut. Het leidt tot allerlei nieuwe vragen: van wie is dit verleden? Wie voelt de gevolgen in het heden? En kunnen Peggy en Maartje tot een gedeeld verhaal komen?

De BOBcast. Op zoek naar Bob Dylan.

In aanloop naar de tachtigste verjaardag van Bob Dylan, proberen Chris Kijne en Lars Hulshof in de tweewekelijkse podcastserie De BOBcast het mysterie Dylan te ontrafelen.

In gesprekken met een grote variëteit aan Nederlandse kunstenaars, muzikanten en andere Dylan-adepten behandelen ze zoveel mogelijk aspecten van de kunstenaar Dylan: de tekstdichter, de muzikant, de podiumkunstenaar, de politieke, de gelovige en de persoonlijke Dylan, de jonge en de oude Dylan. Dylan: de chroniquer van Americana.

Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de tweewekelijkse podcast Een dik uur Ischa op de radio.

Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners, onder wie Ronit Palache, Ramsey Nasr, Wim Noordhoek, Jeroen Meijer, Karin Bloemen en Annet Mooij over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre, dat vervolgens integraal te horen is.