Ledenreis Londen

Tijdens deze vierdaagse reis naar Londen gaan we met jou als deelnemers dieper in op de evolutie van mens en plant. Deelnemers ontdekken onder andere de plek waar Charles Darwin tot zijn grensverleggende theorieën kwam; Down House.

Wat waren we voordat we mensen werden? Kom er achter op deze reis, met bezoeken achter de schermen van The Royal Observatory, het Natural History Museum, het Science Museum en de Royal Institution of Great Britain.

Verwacht ontmoetingen met wetenschappers die de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied bespiegelen. De deelnemers ontmoeten ondermeer Fred Spoor, Norbert Peeters en Paul White uit de televisieserie Grote Vragen. 

Rob van Hattum reist met ons mee en zal als moderator optreden bij de diverse interviews en gesprekken.

 

 

Zet alvast vrijblijvend je reservering naar Londen klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Of kies ervoor om op de hoogte gehouden te worden. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.

meer over de thema's in Londen

het mysterie van planten

Droogte en verzilting vormen een enorme bedreiging voor steeds meer plantensoorten en landbouwgewassen. Hoe wapenen planten zich tegen een steeds drogere en zoutere bodem? Christa Testerink onderzoekt hoe planten zich ontwikkelen en hoe de wortels groeien onder moeilijke omstandigheden. De resultaten uit deze onderzoeken kunnen veelbelovende toepassingen hebben voor de landbouw.

Maar wat weten we eigenlijk echt van planten? De enige botanisch filosoof van Nederland, Norbert Peeters: ‘Zonder planten is er geen leven op aarde, maar op de een of andere manier zien wij als mens dat over het hoofd. We lijden dan ook massaal aan ‘plantenblindheid’.’

menselijke evolutie

Behalve de plantenwereld onderzoek je tijdens deze reis de oorsprong van de menselijke evolutie, voornamelijk tussen één en vier miljoen jaar geleden. Hierbij wordt je vergezeld door Fred Spoor. Met behulp van scanners en computertechnieken maakt hij reconstructies van oude beschadigde schedelresten. Zo hoopt hij de 'missing links' te vinden in de menselijke evolutie. Twintig jaar geleden was het raak met de vondst van een schedel die de soortnaam Kenyanthropus platyops kreeg. Misschien een geheel nieuwe mensachtige.

Hoe proeft een plant zout?

programma

Betreed de bakermat der wetenschappen

In de Victoriaanse tijd werden in Londen twee grote wereldtentoonstellingen georganiseerd: in 1851 de Great Exhibition en in 1862 de International Exhibition. Zes miljoen mensen, een derde van de gehele Britse bevolking, bezochten de tentoonstelling, die in totaal £186.000 opbracht.Dit geld werd gebruikt voor de bouw van grootse musea, waaronder het wereldberoemde Natural History Museum, het Science Museum en Kew Gardens. Tijdens je bezoek aan deze instituten komen  de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoek in natuurkunde, biologie en scheikunde aan de orde.

Dag 1 - De Linnean Society of London

Afhankelijk van je vervoerskeuze komen we in de loop van de ochtend aan in Londen. We starten we met een gezamenlijke ‘werk’lunch in de gerenommeerde Linnean Society.

(lees verder door op 'open' te klikken)

De Linnean Society of London is het oudste actieve biologische genootschap ter wereld. De Society ontleent zijn naam aan de Zweedse natuuronderzoeker Carl Linnaeus. Zijn botanische, zoölogische en bibliotheekcollectie wordt sinds 1829 beheerd.

Op een bijeenkomst van de Society in 1858 werden voor het eerst artikelen van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace gepresenteerd waar de theorie van evolutie door natuurlijke selectie werd uiteengezet.

De Linnean Society publiceert The Biological Journal, een van de oudste wetenschappelijke tijdschriften ter wereld. Rob van Hattum geeft hier een inleiding om de toon te zetten voor ons verblijf in de stad. Norbert Peeters ondersteund door lokale deskundigen zullen een fascinerende beschouwing geven.

Dag 2 - Natural History Museum en de kelders van The Royal Institution

In de ochtend ontmoeten we Fred Spoor, die onderzoek doet bij het Natural History Museum. Hij leidt ons, samen met collega’s, rond achter de schermen van dit museum met de focus op het vooraanstaande wetenschappelijk onderzoek dat hier verricht wordt.

Fred Spoor is gefascineerd door botjes en schedels en onderzoekt als paleontoloog de eerste mensen en mensapen. Hij richt zicht op de oorsprong van de menselijke evolutie.

Het fabuleuze Natural History Museum vertelt het verhaal van onze planeet en haar bewoners. Met een collectie van 80 miljoen objecten is het een van de grootste natuurhistorische musea ter wereld. In het Darwin Centre zijn op acht verdiepingen liefst 22 miljoen insecten en plantensoorten ondergebracht en in het Earth Lab ontdekken we alles over mineralen, kristallen, fossielen en edelstenen.

De enorme collecties gewervelde dieren, ongewervelde dieren, planten en microben van het museum ondersteunen de unieke expertise van de medewerkers op het gebied van evolutionaire biologie, biodiversiteit en systematiek. Er wordt aardwetenschappelijk onderzoek gedaan. Van de vorming van het zonnestelsel en de evolutie van leven, tot de karakterisering van nieuwe minerale soorten.

In de middag gaan we naar The Royal Institution. In de kelders bevindt zich het Faraday Museum, een kleine collectie van de voormalig professor aan het Royal Institute en 'vader van de elektriciteit'.

Het museum herbergt zijn originele apparaten, manuscripten, afbeeldingen en persoonlijke memorabilia. De expositie omvatten ook het magnetische laboratorium van Faraday. Rob van Hattum gaat in op de invloed van energie en elektriciteit op de evolutie van onze samenleving.

Dag 3 - De Royal Botanic Gardens in Kew

De Royal Botanic Gardens in Kew heeft een verbluffend diverse verzameling planten en vormt de thuisbasis van meer dan 14.000 bomen. Norbert Peeters schetst de geschiedenis van deze wereldberoemde plek.

Het Kew Palace, opgetrokken in rode baksteen, en lange tijd het zomerverblijf van de koninklijke familie is het oudste gebouw in het park. Halverwege de 18e eeuw werden er meer mooie bouwwerken en folly’s opgetrokken, werd een medicinale kruidentuin aangelegd. In opdracht van de prinses van Wales Augusta van Saxen-Gotha werden steeds meer exoten aangeplant. Augusta was een gepassioneerd tuinliefhebster. Nieuw en onbekend plantmateriaal dat door ontdekkingsreizigers terug naar Engeland werd genomen kwam hier terecht. Men experimenteerde, zaaide en kruiste. Zogenaamde plantenjagers werden de wereld rond gestuurd.

Zo kon Kew uitgroeien tot een van de meest gerenommeerde botanische tuinen ter wereld en het centrum van waaruit veel nieuw ontdekte landbouwgewassen over de toenmalige kolonies verspreid werden. 

De middag is vrij. 

Bezoek bijvoorbeeld het Science Museum dat een overzicht geeft van een aantal grote wetenschappelijke uitvindingen van de laatste driehonderd jaar. Tot de pronkstukken van de permanente tentoonstelling behoren onder meer de Stephenson's Rocket en de Puffing Billy, de eerste straalmotor en een reconstructie van het vergrote model van het DNA van Francis Crick en James Watson.

Of ga naar de Science Gallery London waar King's College door kunst, wetenschap en gezondheid te verbinden innovatie in het hart van de stad tracht te stimuleren. 

Facultatief kunt u deelnemen aan een architectuurwandeling, dit om een heel andere blik op het welbekende Londen te krijgen. Wereldvermaarde architecten staan achter de ontwerpen en futuristische kenmerken van innovatieve gebouwen in de City maar ook op de zuidoever van de Theems. We zien een nieuwe generatie wolkenkrabbers rond St. Mary Axe 30 - Gherkin (Foster): Heron Tower (Kohn Pedersen Fox), Cheesegrater (Richard Rodgers), Walkie Talkie (Rafael Vinoly) en Pinnacle (Kohn Pedersen Fox). We wandelen over de Millenium Bridge (Arup en Foster) naar de Tate Modern. De Zwitserse architecten Herzog & De Meuron wisten de integriteit van het oorspronkelijke gebouw te bewaren door het extensieve gebruik van glas.

Dag 4 - De Royal Observatory Greenwich

In de ochtend gaan we naar Down House in Kent, zo’n 25 km. van het centrum van Londen gelegen.  Hier geeft Paul White een inleiding, waarbij onbekende aspecten van Darwin als wetenschapper naar voren komen.

Down House werd door Darwin veertig jaar gebruikt om zijn evolutietheorie te ontwikkelen. Hij woonde daar vanaf 1842. Zijn huis en omgeving waren zijn wetenschappelijk onderzoeksstation. Zijn wetenschappelijke geschriften vormen de basis van het moderne begrip van de patronen van natuurlijk leven, de oorsprong van mens en dier, biodiversiteit en behoeften aan natuurbehoud. De plek omvat het huis van Darwin, zijn proeftuin en het platteland direct rond zijn eigendom. De kassen staan vol met planten die Darwin kweekte voor zijn botanische onderzoeken. Hij bestudeerde planten met bijzondere eigenschappen waaronder orchideeën, vleesetende planten en klimplanten zoals zonnedauw. Hij vroeg zich bijvoorbeeld af waarom de verschillende soorten orchideeën zo geëvolueerd zijn dat ze één bepaalde insectensoort aantrekken. Hij heeft hier een hele serie botanische boeken geschreven die nu nog steeds belangrijk zijn.

Omdat hij alles vond wat hij nodig had voor zijn wetenschap, verliet hij de plaats zelden tot aan zijn dood.

We bezoeken ’s middags de Royal Observatory Greenwich, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het werd opgericht in 1675 en werd een springplank in de ontwikkeling van de astronomische vaardigheden, die destijds hielpen bij nautische verkenning en handel; navigatie, tijdregistratie en cartografie. We richten ons op de geschiedenis van de tijd zelf met klokken, uurwerken en andere tijdregistratie-elementen die de wereld hebben veranderd.

sprekers

praktisch

voorwaarden:

Data en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt.

Meld je aan voor meer informatie door op de houd me op de hoogte knop te klikken, of reserveer alvast je plek als je verzekerd wilt zijn van meegaan op reis.

Inclusief: 3 overnachtingen in een centraal gelegen 3* hotel– ontbijtbuffet –  lunch en diner dag 1-  rondleidingen bij genoemde instanties en musea - transfers luchthaven – hotel v.v.– vervoer volgens programma - Nederlandssprekende begeleiding en natuurlijk de aanwezigheid van Rob van Hattum tijdens de reis en de genoemde wetenschappers en specialisten. En uiteraard wordt de reis CO2- gecompenseerd.

Exclusief: vervoer naar de bestemming - overige maaltijden en drankjes - persoonlijke uitgaven – facultatieve onderdelen - verzekeringen - bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking – administratiekosten € 25,- per boeking

Vervoer:  :   We stellen je graag in de gelegenheid om zelf een keuze te maken voor je vervoer naar Londen. Op het aanmeldformulier kun je dit aangeven. Natuurlijk kunnen wij de treinreis of vlucht voor je vastleggen

U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

CO2-compensatie                                                                                          

Bij deze reis is eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft o.a. de vliegreis, het transport bij excursies, de inbegrepen maaltijden en de overnachtingen. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Boeking en informatie:

Onze partner in de organisatie en uitvoering van onze ledenreizen is Pied à Terre Reizen.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

 

Pied à Terre Reizen BV is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

T: 020 - 308 00 80      E: vpro@piedaterrereizen.nl

Zet alvast vrijblijvend je reservering naar Londen klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Of kies ervoor om op de hoogte gehouden te worden. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.

data en prijzen

Reisdatum: NTB

Reissom: NTB

Data en prijzen worden binnenkort bekend gemaakt. 

Klik hieronder en zet alvast vrijblijvend je reservering naar Londen klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Of kies ervoor om op de hoogte gehouden te worden. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.