Ledenreis Toulouse

Tijdens deze vijfdaagse reis naar Toulouse, het epicentrum van Lucht- en Ruimtevaart in Europa, treden deelnemers in de voetsporen van Arwen Deuss en David Lentink, wetenschappers uit de serie Grote Vragen van de VPRO. 

Achter de schermen bij Airbus en Thales
Maak kennis met de nieuwste inzichten in de wetenschap, toptechnologie en hun toepassingsmogelijkheden in het dagelijks leven. Achter de schermen bij Airbus en Thales, de Franse tegenhanger van NASA, CNES, hoor je David Lentink en Arwen Deuss over hun onderzoeken en bevindingen. Lokale specialisten nemen je aan de hand en geven antwoord op alle vragen. Ook worden er films en documentaires vertoond worden die de thematiek van deze reis in beeld brengen, zoals een film over de Voyager ruimterobots die zich nu buiten ons zonnestelsel bevinden.

Toulouse vormt als aangename stad het aantrekkelijke decor van deze VPRO-reis. Na Parijs, Marseille en Lyon is Toulouse met ongeveer een half miljoen inwoners de vierde stad van Frankrijk, waarvan zo’n 20% student is. Na de Sorbonne in Parijs is de Universiteit van Toulouse de oudste universiteit van Frankrijk en tevens een van de oudste ter wereld, opgericht in 1229.  Toulouse kent veel contrasten; we vinden er de vele rijkdommen van de Romeinse en later de Renaissancecultuur, maar ook industrieel erfgoed. En nu dan natuurlijk de hypermoderne Aerospace Valley.

Zet alvast vrijblijvend je reservering naar Toulouse klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.

'Een rosse grutto vliegt non-stop van Alaska naar Nieuw Zeeland en weegt maar 500 gram. Er is geen robot die daar bij in de buurt komt.' - David Lentink

meer over de thema's in Toulouse

de kunst van het vliegen

Als kind al was David Lentink mateloos gefascineerd door de kunst van het vliegen. Hoe doen vogels dat? Als bio-mechanisch ingenieur heeft hij de link gelegd tussen het vliegen van vogels en robotica.

Op de prestigieuze Stanford University heeft hij een uniek lab vol windtunnels en highspeed camera’s opgezet. Daar onderzoekt hij samen met een groep van elf promovendi nauwkeurig hoe kolibries en muspapegaaien vliegen. 'Ik focus op vogels omdat ik die op dit moment het meest interessant vind,' zegt hij, 'maar ik heb ook naar insecten, vleermuizen en vliegende zaden onderzoek gedaan.’ In zijn laboratorium ontwerpen ze ook robotvogels.  ‘Echte vogels zijn niet aan te sturen tijdens het vliegen, dus moeten we ze nauwkeurig nabouwen om precies te leren hoe ze vliegen. Het vakgebied waar ik voornamelijk in werk omvat alle vormen van beweging in de natuur, zoals vliegen, zwemmen en rennen, en ook op de biologie geïnspireerde technologie, zoals de robotica.'

Hoe ziet de binnenkant van de aarde eruit?

Dat is de grote vraag die Arwen Deuss al heel haar leven bezighoudt. Als kind, toen ze op schoolreisje was naar de Vesuvius. En nu als wetenschapper. 

Arwen probeert, via seismische golven veroorzaakt door aardbevingen, de binnenkant van de aarde te visualiseren. Ze is de eerste aardwetenschapper ter wereld die heeft bewezen dat de ijzeren binnenkern van onze planeet, die zich binnenin de vloeibare buitenkern bevindt en iets kleiner is dan de maan, vast moet zijn. Dit ontdekte ze allemaal toen ze nog student was. Wat weten we nu van het binnenste van mars en de andere planeten en wat leert ons dat over onze eigen planeet? Arwen is online aanwezig als je in Aerospace City kennismaakt met de huidige bevindingen van de Insight Marslander die een seismometer aan boord heeft en onlangs een eerste marsbeving heeft vastgelegd.

‘Als afstudeerstudent dacht ik: ik heb niks te verliezen; ik ga gewoon nog een keer proberen te bewijzen dat de binnenkern vast is’ Arwen Deuss

programma

Het Europese portaal naar de ruimte

We betreden de plek van onvoorstelbare ondernemingen en imposante ontwikkelingen in Aerospace Valley in Toulouse. Het aantal ingenieurs dat hier rondloopt, is enorm. Met name Airbus is prominent aanwezig met onder andere de fabrieken. Op satelliet gebied zijn er Astrium (ex-Matra) en Thales en de CNES (Centre National des Etudes Spatiales). Ook bevinden zich in Toulouse gerenommeerde ingenieursopleidingen, die studenten klaarstomen voor de industriële of overheidsprojecten op het gebied van lucht- en ruimtevaart. Daarnaast zijn zo’n 8.500 onderzoekers actief binnen de aangesloten bedrijven en universiteiten. Sinds juni 2016 heeft Aerospace Valley financiering ontvangen voor 475 R&D-projecten die een totale waarde van 1,2 miljard euro vertegenwoordigen en die betrekking hebben op de meeste wetenschappelijke en technische gebieden die verband houden met de verschillende sectoren van de lucht- en ruimtevaart.

Dag 1 - kijken bij CNES

Afhankelijk van je vervoerskeuze kom je in de loop van de ochtend aan in Toulouse. We starten met een gezamenlijke ‘werk’lunch.

(lees verder door op 'open' te klikken)

Rob van Hattum trapt af met een inleiding over het programma van de komende dagen. Ook lokale deskundigen zetten deze lunch ook luister bij.

’s Middags gaan we langs bij CNES. Het instituut speelt een belangrijke rol in de ESA (European Space Agency) en bij het Centre Spatial Guyanais in Kourou, de lanceerbasis voor de Ariane-raketten. CNES is betrokken geweest bij de ontwikkeling van de SPOT-observatiesatellieten. De beelden van deze satellieten worden op de commerciële markt verkocht door Spot Image, deels dochtermaatschappij van CNES. CNES is verder betrokken bij wetenschappelijke projecten, zoals CoRoT. Hier komen ook de beelden van de MARS robot  Insight en zijn ook live beelden te zien van de andere MARS robot Curiosity. 

In de namiddag maken we nog een stadswandeling door het charmante centrum, waarna we gezamenlijk dineren.

Dag 2 - Cité de l'Espace

Vandaag staat geheel in het teken van Cité de l'Espace, een themapark over de ruimte en ruimtevaart, opgericht in juni 1997. Al van afstand ontwaar je een kopie op ware grootte van de Ariane 5-raket. De Ariane 5-raketten worden in Frans Guyana gelanceerd. Ook is er het ruimtestation MIR dat destijds op aarde werd gebruikt voor simulaties in de ruimte. Er zijn tevens een planetarium, tijdelijke tentoonstellingen en een terradome, waarin je met audiovisuele middelen als een astronaut rond de wereld kunt reizen.

Je gaat bijvoorbeeld aan boord van het eerste exemplaar van het ruimteschip Soyouz (dat tegenwoordig nog steeds gebruikt wordt). Ook zijn er satellieten op ware grootte te bewonderen.

Er is voldoende tijd voor een uitgebreid bezoek aan de tentoonstellingen. Achter de schermen worden medewerkers van dit instituut geïnterviewd. Ook Arwen Deuss vertelt over hoe zij het bewijs vond dat de binnenkern van de aarde vast is en hoe zij met aardbevingsgolven de aarde kan ‘doorlichten’.

’s Avonds krijg je suggesties voor restaurants en verdere besteding van het avondprogramma.

Dag 3 - Airbus & Aéroscopia Museum

We beginnen bij Airbus. Het hele gamma Airbus-vliegtuigen wordt geassembleerd op verschillende vestigingen rond de luchthaven van Toulouse-Blagnac. Tijdens een uitgebreide rondleiding in de fabrieken zie je het productieproces en krijg je inzicht in de laatste technische ontwikkelingen. We hebben hier contact met David Lentink die zijn research verder toelicht.

In de buurt van Airbus ga je in het Aéroscopia Museum door de geschiedenis van legendarische vliegtuigen. De Concorde, Super Guppy, A300B en tal van andere machines worden hier op de 15.000 m2 met zijn buitengewone collecties tentoongesteld.

De namiddag is vrij. Je kunt kiezen voor een excursie per fiets door de stad met toelichting door een lokale gids. De tocht gaat onder meer langs de Basilique Saint-Sernin, die een verdiende plaats heeft op de Werelderfgoedlijst van Unesco. De enorme pelgrimskerk, de grootste romaanse kerk van Europa, werd gebouwd tussen het einde van de 11e eeuw en het midden van de 12e eeuw. De binnenstad kent prachtige renaissance huizen. Fietsend langs de kades en het Canal du Midi, eindig je op een sfeervol terras. Maar zelf op pad gaan is natuurlijk ook een optie. De stad herbergt diverse musea. Zoals les Abattoirs, een voormalig slachthuis in de wijk Saint-Cyprien. In 1991 werd besloten om deze vleesloods te transformeren tot kunsttempel. Sinds 2000 huisvest het complex een museum voor moderne kunst. 

Dag 4 - Thales en het Observatorium

In de ochtend zijn we welkom bij Thales, een wereldwijde elektronicaonderneming die actief is op het gebied van luchtvaart, defensie en informatietechnologie. Thales is wereldleider op het gebied van digitale beveiliging. Hier kom je meer te weten over ruimtemissies, satellietnavigatie, big data en bescherming en digitale transformatie en innovatie. Talloze hightech ontwikkelingen komen aan bod. Rob van Hattum interviewt de specialisten van Thales Alenia Space. Zij geven inzicht in de voornaamste R&D projecten en ontwikkelingen in de sector.

De middag ben je in het observatorium van Toulouse, opgericht in 1733. Hier staat de geschiedenis van de sterrenwacht centraal. In 1987 presenteerden Genevieve Soucail en haar medewerkers gegevens van een blauwe ringachtige structuur in Abell 370 en stelden een interpretatie van de zwaartekrachtlens voor. In de jaren negentig werkte het observatorium samen met verschillende andere instellingen aan MEGACAM.

Rob van Hattum geeft een wrap up van de afgelopen dagen en laat de meest in het oog springende ontwikkelingen nog eens de revue passeren.

Dag 5 - Albi (facultatief)

Facultatief is er een bezoek aan Albi. Sinds 2010 staat de stad op de lijst van Unesco werelderfgoed, grotendeels dankzij de kathedraal Ste. Cécile, aartsbisschopszetel sinds de 3e eeuw en het grootste bakstenen gebouw ter wereld. De kathedraal lijkt een vesting en bewees als zodanig ook dienst in 1356. Bouwstijlen uit verschillende tijden zie je in de Église St. Salvy. Maar je kunt hier ook naar het Toulouse Lautrec-museum voor Moderne kunst met zijn rijke verzameling schilderijen en tekeningen.

Neem je liever een dag vrij? Ga dan naar l’Etang de Lers om met eigen ogen de aardmantel te bewonderen zoals Arwen Deuss dit in de serie gedaan heeft. Het is gelegen op zo’n anderhalf uur rijden van Toulouse en via een prachtig landschap bereikbaar.

In de namiddag terug naar Nederland.

sprekers

praktisch

voorwaarden:

Data en prijzen worden op een later moment bekend gemaakt. Reserveer vast uw plek, of kies ervoor om op de hoogte gehouden te worden, via de knoppen hiernaast.

Inclusief: 4 overnachtingen in een centraal gelegen 3* hotel – ontbijtbuffet –  lunch en diner dag 1 - rondleidingen bij genoemde instanties en musea - transfers luchthaven – hotel v.v.

– vervoer volgens programma - Nederlandssprekende begeleiding en natuurlijk de aanwezigheid van Rob van Hattum tijdens de reis en de genoemde wetenschappers en specialisten. En uiteraard wordt de reis CO2- gecompenseerd.

Exclusief: vervoer naar de bestemming - overige maaltijden en drankjes - persoonlijke uitgaven facultatieve onderdelen - verzekeringen - bijdrage calamiteitenfonds € 2,50 per boeking – administratiekosten € 25,- per boeking

Vervoer:  Wij hebben er voor gekozen dat u zelf vanwege vervoertechnische dan wel principiële gronden een keuze kunt maken voor uw vervoer naar Toulouse. Op het aanmeldingsformulier kunt u uw keuze aangeven. Natuurlijk kunnen wij de treinreis of vlucht voor u vastleggen.

U kunt dit aangeven op het aanmeldingsformulier.

CO2-Compensatie                                                                                          

Bij deze reis is eenvoudig en doeltreffend de CO2-voetafdruk gecompenseerd. Deze is berekend voor de hele reis en betreft o.a. de vliegreis, het transport bij excursies, de inbegrepen maaltijden en de overnachtingen. 

De CO2-compensatie is mogelijk gemaakt door de samenwerking met FairClimateFund. Zij investeren in Fairtrade gecertificeerde klimaatprojecten, zoals het BCS biogasproject in India. In dit project maken huishoudens de overstap van koken op open vuur naar het gebruik van biogas. Dit leidt tot minder CO2-uitstoot, verbeterde leefomstandigheden voor de huishoudens én Fairtrade Carbon Credits voor uw compensatie. Kijk voor meer informatie op www.fairclimatefund.nl.

Boeking en informatie:

Onze partner in de organisatie en uitvoering van onze ledenreizen is Pied à Terre Reizen.

U sluit een reisovereenkomst met Pied à Terre Reizen die verantwoordelijk is voor de organisatie en uitvoering van deze reis.

Pied à Terre Reizen BV is lid van ANVR, SGR en het Calamiteitenfonds.

T: 020 - 308 00 80      E: vpro@piedaterrereizen.nl

Zet alvast vrijblijvend je reservering naar Toulouse klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.

data en prijzen

Reisdatum: ntb

Reissom: ntb

Data en prijzen worden binnenkort bekend gemaakt.

Klik hieronder en zet alvast vrijblijvend je reservering naar Toulouse klaar in afwachting van de exacte reisdata en prijs. Hiermee ben je verzekerd van een plaats zonder ergens aan vast te zitten. Je wordt doorverwezen naar de website van onze partner Pied à Terre Reizen.