onderzoek naar buitenpromovendi van de Universiteit Tilburg.

De Promotiefabriek

De rechtbank oordeelde eind juli dat de universiteit Tilburg 75.000 euro moet betalen aan een hoogleraar die na zijn pensioen drie promoties begeleidde. De universiteit had spijt van die afspraak maar de rechter oordeelde dat ze die afspraak gemaakt hebben en er zich aan moeten houden.

De afgelopen jaren zijn er in Tilburg veel meer promoties geweest waarbij de hoogleraar per promotie betaald werd. Vaak gaat het dan over buitenpromovendi. Dat zijn studenten of werkenden die niet verbonden zijn aan een universiteit, geen colleges volgen maar wel promoveren. Dat kan omdat een hoogleraar ze onder zijn hoede neemt.
Voor de universiteit is dat lucratief: per geslaagde promotie keert het ministerie 70.000 tot 90.000 euro uit. Die premie verschilt elk jaar. Hoe meer buitenpromovendi hoe meer winst. En er staan nauwelijks kosten tegenover.
Die financiële prikkel heeft aan de universiteit Tilburg de afgelopen jaren tot een bloeiende promotiepraktijk geleid. Wat betekent dit voor de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek?

In Argos een onderzoek naar de promotiefabriek van de Universiteit Tilburg.

Lees hier het nieuwsbericht

De Kwestie

Het komt steeds vaker voor dat (parlementair) journalisten overstappen naar de overheid. Ze worden bijvoorbeeld voorlichter of hoge ambtenaar op een ministerie. Begrijpelijk, want binnen de journalistiek zijn de promotiekansen niet zo groot. Toch is zo’n overstap niet best voor het imago van de onafhankelijke journalistiek, stelt Kim van Keken, freelance journalist voor onder meer Follow The Money en Journalist van het jaar 2017. Ze legt in Argos uit waarom en gaat in gesprek met Pieter Klein. Hij maakte ooit de overstap van de politieke redactie van RTL Nieuws naar het Ministerie van Financien, maar keerde op zijn schreden terug en werkt nu weer als journalist bij RTL Nieuws.

Luizen in de pels