27 en 28 december

Brautigam in de Hortus, live-sessie Kruidkoek, special rond Fontella Bass, Kate Moore en Jacob Cooper

Zaterdag 27 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Zara McFarlane is één van de opvallendste jonge talenten uit de Britse souljazz. Ze heeft een puur stemgeluid en een unieke, eigentijdse stijl waarin soul, jazz, dub en afro-funk samenkomen. De intieme zang van Nina Simone maar ook de bedwelmende seventies-jazz van Pharoah Sanders zijn belangrijke invloeden op Zara’s songs. Haar tweede album If You Knew gaat over de emoties en complexiteit van vrouwen, gebaseerd op vrouwen uit haar eigen familie. Zara heeft de aandacht gekregen die ze verdient, een platencontract bij het bekende engelse Brownswood Label, twee eigen albums maar bovenal de erkenning van haar muzikale talent. Ze won in oktober 2014 de Jazz MOBO Award.

De Dutch Concert Big Band is een gloednieuwe big band bestaande uit jonge, professionele jazzmuzikanten uit Nederland. De gemiddelde leeftijd van de muzikanten ligt rond 25 jaar en de big band is opgericht door drummer Kevin van den Elzen. Vandaag aandacht voor enkele bigband arrangementen uit het roemrijke verleden van de lichte-muziek orkesten van de omroep. Kevin van den Elzen haalde partituren uit het enorme archief van het Muziek Centrum van de Omroep.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Best Of 2014! Een kleine greep uit de grabbelton aan schoonheid die we het afgelopen jaar mochten presenteren. Met onder meer de pianomuziek van Kate Moore die we opnamen tijdens November Music, het jubilerende Osiris Trio, het basklarinettenfestival als afscheid van Harry Sparnaay, het optreden van Abida Parveen, het Magma Duo, èn - morgenochtend op TV - Beethoven door Brautigam. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Tussen 20.00 en 22.00: Best Of 2014! Een incomplete maar wel overtuigende keuze uit de beste concerten en nieuwe CD's van het afgelopen jaar. Tussen 22.00 en 24.00 een special rond de twee jaar geleden overleden Amerikaanse zangeres Fontella Bass. Ze werd vooral bekend met de hit Rescue Me uit 1965. Bass heeft prachtige soulnummers gezongen, maar ze trad tegelijkertijd op met het illustere freejazzcombo Art ensemble of Chicago. in het prille begin van haar carrière heeft ze een duet met Tina Turner opgenomen - en dat is nog maar één van de ontdekkingen van de speurtocht van Frank Jochemsen en David Gibbs.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 28 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
VPRO Vrije Geluiden viert de 60ste verjaardag van meesterpianist Ronald Brautigam in de palmenkas van de Amsterdamse Hortus Botanicus. Tussen de zeldzame palmen en exotische planten speelt Brautigam de Waldstein Sonate (Pianosonate nr. 21) en Les Adieux (Pianosonate nr. 26) van zijn favoriete componist Ludwig van Beethoven. Melchior Huurdeman praat met de jarige en samen sluiten zij de uitzending af met een feestelijk Beethoven diner.

Ronald Brautigam (1954) behoort tot Nederlands meest toonaangevende en veelzijdige musici. In een roemrijke carriere van ruim dertig jaar is hij uitgegroeid tot een zeer begenadigd pianist en heeft zich gespecialiseerd in de klassieke pianowerken op de fortepiano. Brautigam studeerde aan het Sweelinck Conservatorium en later bij de Amerikaanse pianist Rudolf Serkin. In augustus 2014 verscheen een CD-box met alle Piano Sonata’s van Beethoven, bestaande uit 9 cd’s met een speelduur van bijna 655 minuten, gespeeld door Brautigam zelf.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Nog meer Best Of 2014! Volledig wordt het natuurlijk nooit, maar we doen toch een greepje uit de schitterende muziek die we dit jaar hoorden langskomen. Onder meer: het celloconcert van Kate Moore dat in de Gaudeamus Muziekweek zijn wereldpremière beleefde, nieuwe CD's van Joachim Badenhorst, de stem van Melissa Hughes in de muziek van Jacob Cooper en de voor film gebruikte klassieke composities die we ter gelegenheid van het Nederlands Filmfestival zochten, zoals Bartók's Muziek voor snaren, slagwerk en celeste (gebruikt in Being John Malkovich). Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Net als gisterenavond beginnen we met The Best Of 2014! Een incomplete maar wel overtuigende keuze uit de beste concerten en nieuwe CD's van het afgelopen jaar. Om 22.30 een live-sessie met de jonge band Kruidkoek van bassist Reindert Kragt, met verder Nick Feenstra, Tijmen Kooiker en Bram Knol. Het speelplezier vertaalt zich in licht melige titels als Basterdsuiker of Kruimeldief. Eromheen kijken we ook naar andere jazztalenten waar we in 2015 veel van verwachten! Presentatie: Frank Jochemsen
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.