10 en 11 januari

Philip Catherine, Jeroen van Vliet, Jasper Blom, Wende Snijders, Qasida en The Bridge

Zaterdag 10 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Richardo Chailly: a portrait. In Vrije Geluiden deze week een aankoop documentaire over dirigent Riccardo Chailly, één van de meest opwindende musici van deze tijd. In dit portret zien we hem o.a. aan het werk met het Gewandhausorchester Leipzig, we reizen met hem mee tijdens zijn tournée en we zien hem met zijn familie in Italië. Dit portret laat Chailly in verschillende hoedanigheden zien, als artiest, als dirigent maar ook als echtgenoot, vader en grootvader. Met het Gewandhausorchester Leipzig werkt hij aan zijn bekende Mahler Cyclus en zijn passie voor opera leeft hij in Valencia uit waar hij Puccini’s la Bohème met jonge vocalisten repeteert. Regie: Paul Smaczn.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Te gast vanavond: pianist Jeroen van Vliet laat een ballade horen uit de door hem gemaakte nieuwe versie van De Zeelandsuite. Verder: mooie Spaanse barokgitaarmuziek, masterstudenten van het Conservatorium van Amsterdam spelen werk van Chinese componisten in het Muziekgebouw, en de uitdaging van Thijs Borsten aan Tania Kross en Mola Sylla.
Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Om 20.30 aflevering 3 van 7 indrukken van Glatt und Verkehrt, het beroemde Oostenrijkse festival voor wereldmuziek en jazz: Lenine met Martin Fondse. Rond 21.30 een opname van het concert door gitarist Philip Catherine en bassist Martin Wind in de Roma in Antwerpen: poëzie zonder woorden. Tussen 22.00 en 23.00 is Jeroen van Vliet te gast. Hij maakte een bewerking van de legendarische Zeeland Suite. En verder: een eerste impressie van de Spoken Beat Night in het Bimhuis op 13 november jongstleden, met o.a. Jeannine Valeriano en Bas Haring. Presentatie: Frank Jochemsen.  
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 11 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Een bont gezelschap van zeven Amsterdamse jazzmusici reisde in 1977 af naar de provincie Zeeland voor een ambitieuze muziekuitvoering: de Zeeland Suite. De Zeeland Suite is in de vergetelheid geraakt. Geheel ten onrechte, vond Willem Kniknie, huidig directeur van MuziekPodium Zeeland. Hij benaderde pianist en componist Jeroen van Vliet (de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs) om de Zeeland Suite te herzien. Vervolgens verzamelden ze zes andere muzikanten uit de top van de huidige Nederlandse jazz en impro: Joris Posthumus (altsaxofoon), Mete Erker (tenor- en sopraansaxofoon), Joris Roelofs (klarinet en basklarinet), Anton Goudsmit (gitaar), Frans van der Hoeven (contrabas) en Pascal Vermeer (slagwerk). Samen speelden zij, wederom in de Zeeuwse openlucht, de Zeeland Suite 2014.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Binnenkort is de kunst jarig! Onzin? Nee hoor, vraag maar aan de kunstenaars die de 17e over de hele wereld Art's Birthday vieren, ook met fraaie staaltjes geluidskunst. We hebben een opname van het Kronos Quartet met harpiste Lavinia Meijer, gemaakt op November Music; en in De Buitenbocht horen we verrassende muziek van Charles Ives. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Ook vanavond indrukken van Glatt und Verkehrt, het beroemde Oostenrijkse festival voor wereldmuziek en jazz: Qasida met zangeres Rosario La Tremendita en Mohammad Motamedi. Vanaf 20.30 is Jasper Blom te gast, mèt zijn mooie nieuwe CD. Om 21.30: de Spoken Beat Night op 13 november j.l. in het Bimhuis in Amsterdam, met teksten van filosoof Bas Haring en beat-auteur Tommy Ventevogel; en muziek van slagwerker Tatiana Koleva, basklarinettist Maarten Ornstein en gitarist Paul Pallesen. En na 23.00: Philip Catherine en Martin Wind, opgenomen in Antwerpen. Presentatie: Frank Jochemsen.  
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.