17 en 18 januari

Ultra High Flamenco & 3 Nederlandse jazzmusici, El Pele & El Niño Seve, barokgitarist Enrike Solinís, Pianist Tobias Borsboom

Zaterdag 17 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Een bont gezelschap van zeven Amsterdamse jazzmusici reisde in 1977 af naar de provincie Zeeland voor een ambitieuze muziekuitvoering: de Zeeland Suite. De Zeeland Suite is in de vergetelheid geraakt. Geheel ten onrechte, vond Willem Kniknie, huidig directeur van MuziekPodium Zeeland. Hij benaderde pianist en componist Jeroen van Vliet (de kersverse winnaar van de Buma Boy Edgarprijs) om de Zeeland Suite te herzien. Vervolgens verzamelden ze zes andere muzikanten uit de top van de huidige Nederlandse jazz en impro: Joris Posthumus (altsaxofoon), Mete Erker (tenor- en sopraansaxofoon), Joris Roelofs (klarinet en basklarinet), Anton Goudsmit (gitaar), Frans van der Hoeven (contrabas) en Pascal Vermeer (slagwerk). Samen speelden zij, wederom in de Zeeuwse openlucht, de Zeeland Suite 2014.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
We blikken vooruit op Ultra High Flamenco, morgenochtend in Vrije Geluiden TV, en we hebben weer een aflevering uit de serie Kronos Quartet op November Music 2014: La Sidounak Sayyada van de Syrische muzikant Omar Suleyman. Het nummer verscheen op het album Dabke 2020 en werd door het Kronos Quartet bewerkt voor strijkkwartet en slagwerk. De titel betekent zoveel als “Ik zal zorgen dat de jagers niet op je zullen jagen".

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Vanavond minder vrije maar niet minder goede geluiden, live uit Groningen.
Een voorslag op wat je verwachten kunt in 2015 want Frank Jochemsen doet samen met Winfried Baijens verslag van het Eurosonic/Noorderslag festival. In de Groningse Oosterpoort is ook een Radio 6 -podium geprogrammeerd. Je hoort muziek van onder meer Jungle by night, Typhoon, Sven Hammond Soul en artiesten die op het podium van onze collega's van 3voor12 staan.

Zondag 18 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
De eerste uitzending vanuit het Bimhuis in 2015 is volledig gewijd aan de vijfde editie van de Flamenco Biënnale Nederland. Van 16 januari t/m 3 februari 2015 is de internationale flamencotop in het land. Een nieuwe lichting dansers, choreografen en musici onderzoekt de grenzen van de flamencokunst: spannende allianties met andere genres en stijlen. Twee dagen lang volgden de camera’s van VPRO Vrije Geluiden drie Nederlandse jazzmuzikanten (altviolist Oene van Geel, rietspeler Maarten Ornstein en toetsenist Tony Roe) en vier top flamencos. Ze kwamen in december voor het eerst bijeen in het Splendor gebouw; er werd gesnuffeld, gelachen, gegeten en gejamd. Het klikte wonderwel en al snel begon men aan het echte werk: een spannend avondvullend programma samenstellen voor de aanstaande Flamenco Biënnale. Zie hoe zeven muzikanten in korte tijd een hechte groep vormen! Verder bij ons in het Bimhuis te gast de fameuze zanger El Pele met gitarist El Niño Seve en barokgitarist/luitist Enrike Solinís, die begeleid wordt door percussionist Daniel Garay. De Flamenco Biënnale Nederland reist deze editie langs vijf steden: Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Hij gáát echt voor de muziek, en hij durft risico's te nemen. Dat is wat de jury van Dutch Classical Talent zegt over de jonge pianist Tobias Borsboom (1988). Tobias is een jongen die zoekt naar poëzie in de muziek, naar klankschoonheid, en: hij houdt van de muziek van de 20e eeuw. In VG op Radio 4 komt hij vertellen èn live spelen. Daarna hebben we nog een mooi stukje Spaanse gitaarmuziek, gespeeld op een topinstrument uit de collectie van het Muziekmuseum in Barcelona: de Lion Guitar.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Rond 20.30 deel 5 uit de reeks concerten van het Glatt Und Verkehrt-festival: Kunzwana, met Zimbabwaanse en Oostenrijkse muzikanten. Na 21.00, rechtstreeks uit Rotterdam: Ultra High Flamenco, drie gerenommeerde Nederlandse jazzmusici ontmoeten het kwartet Ultra High Flamenco, vier topmusici uit de flamenco-scene. Samen met Oene van Geel (altviool), Maarten Ornstein (rieten) en Tony Roe (piano) vormen ze een avontuurlijk onderdeel van de Flamenco Biënnale in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven.  
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.