18 en 19 oktober

[SU:M], Dobet Dgahoré, Jef Neve, Amsterdam Klezmer Band en Late Cello Night

zaterdag 18 oktober

9.00 - 9.50 uur NPO 1
(hh) Cello & Voice is het thema van de Cello Biënnale, 17 tot en met 25 oktober in Amsterdam. In de uitzending zijn artistiek leider van de Cello Biënnale Maarten Mostert en nestor van de cellowereld Anner Bijlsma te gast. De solocelliste van het Concertgebouworkest Tatjana Vassiljeva komt spelen. Zangeres Johannette Zomer zingt Ninghe van Xavier Montsalvatge onder begeleiding van acht celli. Silbersee gaat een fragment opvoeren uit Schaduwen van Pessoa, een fado-opera. En K. Schippers is één van de tien dichters die zich heeft laten inspireren door de cello.
De uitzending van 12 oktober in het Nederlands Jazz Archief kunt u hier terugkijken.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio
We vertoeven een uurtje aan de immer meanderende grenzen van de klassieke muziek. Muziek van Sweelinck; muziek van het Koreaanse duo
숨[suːm] - een naam die zoiets betekent als: adempauze; en een aflevering van Galerie Modern met dirigent en violist Bas Wiegers. Presentatie: Tom Klaassen.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Muziekprogramma met concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Vanavond onder meer een live opname van Dobet Gnahoré, zangeres uit Ivoorkust, in RASA in Utrecht op 9 mei jongstleden. Ze zingt met elke vezel van haar lijf en mede door haar indrukwekkende shows geldt Dobet als één van de jonge beloftes van de Afrikaanse muziek. Invloeden uit rumba congolaise, highlife en de ziglibi uit Ivoorkust smelt ze samen tot een eigen pan-Afrikaanse sound. Een nieuwe, eigentijdse ‘Mama Africa’ wordt ze wel genoemd. En verder een opname van Het Bureau of Atomic Tourism, met onder meer Nate Wooley en Jozef Dumoulin. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.

Zondag 19 oktober

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Achter de ongebruikelijke naam 숨[SU:M], zit het duo Jiha Park en Jungmin Seo. In 2007 zijn de twee jonge vrouwen bij elkaar gekomen met als doel de traditionele Koreaanse muziek nieuw leven in te blazen. Ze componeren muziek die het moderne leven reflecteert en laten zich leiden en inspireren door de natuur en hun instrumentarium. Jef Neve wordt gerekend tot één van de beste pianisten van België en is ook ver daarbuiten al lang geen onbekende meer. Neve speelde in pop en funk bandjes, klassieke ensembles, theaterproducties en componeerde muziek voor films. Bij ons treedt Jef Neve solo op, hij speelt eigen composities van zijn nieuwe cd, One. Verder de Amsterdam Klezmer Band: traditionele Klezmer muziek maar dan met een moderne Mokumse draai. 

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen verkent de grenzen van de klassieke muziek en treft daar twee recente CD's waarop een zangeres met een saxofoonkwartet wordt gecombineerd (Nora Fischer en Klaartje van Veldhoven); een verbazingwekkende symfonie in De Buitenbocht; vieze liedjes verzameld; en een vooruitblik op het Groningse Sounds of Music.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Gisterenavond laat vond in het kader van de Cello Biënnale in Amsterdam een bijzonder concert plaats in het Bimhuis: Emile Visser, cellist van Zapp4, celliste Annie Tangberg en zangeres Nora Fischer vroegen componisten als Jules Buckley, Martin Fondse en Wilbert Bulsink om nieuwe versies van hun favoriete muziek, van Monteverdi tot Joni Mitchell. En daarnaast: het Bureau of Atomic Tourism. We hebben een opname van een concert op 3 mei jongstleden in de sfeervolle ambiance van Paradox in Tilburg. Teun Verbruggen (van de Flat Earth Society) bracht Amerikaanse en Europese musici bij elkaar, en samen namen ze in 2011, ook in Paradox, het album Second Law Of Thermodynamics op. The BOAT trad dit keer op met gitarist Hilmar Jensson, bassist Tim Dahl, bandleider en slagwerker Teun Verbruggen, meestertrompettist Nate Wooley, Fender Rhodes-speler Jozef Dumoulin en altist Andrew D’Angelo. Tenslotte ook nog een deel van het concert van Dobet Gnahoré in RASA, Utrecht, van 9 mei j.l. Presentatie: Frank Jochemsen.
00.00-01.00 De jazzplaten van Wilfried de Jong.