26 en 27 december

Maartje Meijer, Dave Kutz, The Good Ones, herhaling zomerspecials op Radio 6

zaterdag 26 december

9.00 - 9.50 uur NPO 1
De van oorsprong Jemenitische zangeres Noa is ongetwijfeld een van Israëls grootste sterren. In haar veelzijdige muziek en lyrische teksten zijn invloeden te horen van o.a. Leonard Cohen. Gecombineerd met de sterke jazz- en rockachtergrond, maakte zij honderden prachtige songs. Wilfried de Jong neemt een aantal hammond platen mee.  Cory Henry is een fenomeen op het orgel. Nauwelijks twee jaar jong begon hij te spelen op het lokale kerkorgel alsmede op de piano van de buren. Bij VPRO Vrije Geluiden speelt Henry op het Hammond orgel, begeleid door drummer Yoran Vroomin, muziek van zijn project ’The Revival’.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Tom Klaassen viert Tweede Kerstdag met de laatste restjes wijn en koude kalkoen, maar dat doet niets af aan de kwaliteit van de muziek: Spaanse barokmuziek door het Ensemble La Galania, orgelmuziek van Bach gespeeld in Monte Cassino, een celloconcert van Henri Dutilleux, Poolse volksmuziek, een nieuwe CD met werk van Vanessa Lann, en een winters pianostuk van John Cage.

19.00 -23.00 uur NPO Radio 6
Te gast was eerder dit jaar baritonsaxofonist, componist en bandleider Tini Thomsen. Een diepe liefde voor filmster Tony Curtis triggerde de saxofoonstudie toen ze 13 was; eerst de tenor maar al snel de baritonsax. Een jaar of 12 geleden verhuisde ze naar Amsterdam om te studeren bij Ferdinand Povel, waar ze ontdekte dat het nòg lager kon; op de basklarinet. ‘Een sax als een Harley Davidson’ schreef Jan Jasper Tamboer over haar debuut-cd MaxSax. 

zondag 27 december

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Maartje Meijer is een zangeres, pianist en componist uit Amsterdam. In 2012 studeerde ze af aan het conservatorium in de richtingen jazzzang en jazzpiano. Begin volgend jaar verschijnt haar tweede album Inner Circle, opgenomen met een eigen band, die verder nog bestaat uit Maarten Hogenhuis (altsax), Joris Roelofs (basklarinet), Tobias Nijboer (contrabas) en Joan Terol Amigo (drums). Dave Kutz is solotubaist van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Kutz wilde graag een eigen plaat uitbrengen met kamermuziek. Dat werd de plaat Pure Imagination, met zowel oude stukken als recente. Op de cd bewijst Kutz, geboren in Canada, zich als een ongelooflijk flexibel en beheerst bespeler van de tuba. Verder ontvangen we vier musici die de gruwelen van de Rwandese genocide overleefden en nu opgewekte stokoude liefdesliedjes zingen: The Good Ones.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Het tweede deel van onze special rond componist Helmut Lachenmann, wiens Allegro Sostenuto wordt toegelicht door (bas)klarinettiste Fie Schouten, er is weer verrassend mooie moderne muziek in De Buitenbocht, Charlie Crooijmans vond bijzondere Koreaanse muziek, en we blikken kort vooruit naar Yuri Honing's Winterreise in Paradiso. Saxofonist Yuri Honing heeft de schoonheid van de melodie steeds hoger in het vaandel, en dat is te horen aan de stukken die hij speelt met zijn Acoustic Quartet.

19.00 - 23.00 uur NPO Radio 6
Muziekprogramma met concertopnamen, archiefvondsten, nieuwe releases, en regelmatig live-optredens in de studio. Te gast was eerder dit jaar Mijke Loeven, de warme en hartelijke belichaming van de jazz in de grootste havenstad van ons land, ‎directeur van Jazz International Rotterdam, directeur North Sea Round Town, zangeres en frontvrouw van haar eigen band, èn regelmatig te zien en te horen als presentator van concerten. Presentatie: Frank Jochemsen.

The Good Ones