9 en 10 januari

Iván Fischer, Weeshuis van de Nederlandse Muziek, ZomerJazzFietstour - recap

zaterdag 9 januari

9.00 - 9.50 uur NPO 1 
Anner Bijlsma is bij leven al een legendarische cellist en internationaal geroemd. Niet alleen maakte hij prachtige opnamen van de cellosuites van Bach, hij heeft een groot deel van zijn leven gewijd aan het doorgronden van de speelwijze van Bach met als uitgangspunt het handgeschreven manuscript van Anna Magdalena Bach, die de zes cello suites vertaalde naar een leesbare partituur met aanwijzingen van haar man. Het punt dat Bijlsma in al zijn boeken maakt, is dat niemand goed leest wat er staat en dat is volgens hem nu juist zo belangrijk. Dit is allemaal te lezen in zijn nieuwste boek Droppings. Thuis bij Anner Bijlsma volgen wij drie cellisten die Bach spelen onder zijn toezicht. Een masterclass wil hij het zelf niet noemen, want hij leert op zijn beurt ook van deze jonge cellisten.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Aanstaande zaterdag weer een klein fuifje vanuit Splendor Amsterdam in Vrije Geluiden op NPO Radio 4. U weet wel; een nieuwe aflevering van Het Weeshuis van de Nederlandse Muziek. Dit keer volledig de ruimte voor een stuk van de Grieks-Nederlandse componiste Calliope Tsoupaki. Orphic Fields heet haar stuk. Ze componeerde het in 1993 voor de VARA-matinee, en nadat het daar uitgevoerd was verdween het in een la. Volkomen onterecht natuurlijk, dus onze redactie viste het op. Waarom? Dat hoort u zaterdag. Of kom gezellig langs in Amsterdam, vanaf 22.30 gebeurt het aan de Nieuwe Uilenburgerstraat. 

21.00 - 23.00 uur NPO Soul & Jazz
Tom Klaassen presenteert een fijne selectie nieuwe CD's van harpist Remy van Kesteren, het K-Trio, de Indonesische fusion-toetsenist Dwiki Charmawan, Mo Rooneh, en gitarist Sandro Fazio. Na 22.00 highlights van de Zomerjazzfietstour 2015 en 2014. Ieder jaar in het laatste weekend van augustus vindt in Groningen de Zomerjazzfietstour plaats. Kleinschalige jazzconcerten in kerkjes, boerenschuren, huiskamers en oude fabriekjes op het Groningse platteland, in het zogeheten Reitdiepdal. Je kiest je eigen òf een gesuggereerde route, en fietst zo van concert naar concert, van het ene naar het volgende dorpje. Altijd sfeervol, altijd bijzondere muziek, altijd internationale artiesten. De VPRO is er al jaren bij om opnamen te maken voor de radio.

Zondag 10 januari

10.30 - 11.20 uur NPO 1
VPRO Vrije geluiden reist af naar Boedapest, de geboortestad van dirigent en componist Iván Fischer, die met zijn Boedapest Festival Orchestra werkt aan de registratie van de weerbarstige 7e symfonie van Gustav Mahler. De 7e symfonie, die door sommige dirigenten liever wordt gemeden dan gespeeld, is voor Iván Fischer een uitdaging; hij wil het publiek laten ervaren dat dit een eclectisch en omvattend werk is waarin vele muziekstijlen samenkomen. Op een zeer levendige en beeldende manier weet hij zijn orkestleden te inspireren en te motiveren.

 Melchior Huurdeman volgt Iván Fischer (1952) niet alleen in de concertzaal. Hij keert ook met hem terug naar de plaatsen van Fischers vroege jeugd. Zo groeide hij op aan de Andrassy Ud, recht tegenover de beroemde opera waar Gustav Mahler vanaf 1888 als artistiek dirigent werkzaam was. Vanaf zijn 8e jaar volgde Iván de operawereld op de voet in een wereld die was ondergedompeld in muziek. Zijn vader vertaalde opera’s naar het Hongaars. In deze special van VPRO Vrije Geluiden ook aandacht voor de composities die Fischer de laatste jaren maakte, waarbij de periode van het interbellum een belangrijke plaats inneemt.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Reinbert de Leeuw maakte in Gent een nieuwe cd met werken van Janacek. De ene topper na de andere, werkelijk. U hoort zondag in Vrije Geluiden op NPO Radio 4 een paar tracks. Ook leuk: Het Noord Nederlands Orkest speelt werk van Anthony Fiumara. As I Opened Fire, heet dat. Buitengwoon geschikt voor een reeks nieuwjaarsconcerten. En over concerten gesproken: De Leo Smit Stichting bestaat 20 jaar en viert dat met een marathonconcert. Vanzelfsprekend is daar een boel muziek bij te horen. U hoort er zondag meer over, naast een keur aan diverse varia en aanverwanten. 

Iván Fischer