19 en 20 september

Special: Anner Bijlsma (NPO1) , nagenieten van Gaudeamus Muziekweek (Radio 4), fantastische concertopnames (Radio 6)

Zaterdag 19 september

9.00 - 9.50 uur NPO 1
Op de laatste zaterdag van augustus vond de 29e editie van de ZomerJazzFietsTour plaats in Reitdiepdal, ten noorden van de stad Groningen. Het publiek kon per fiets langs ongeveer dertig jazzconcerten. 

Zeven groepen komen in de ZomerJazzFietsTour-Special op 13 september voorbij: het Nederlandse duo U’Duet, cellist Tristan Honsinger met zijn nieuwe kwartet House of Wasps, het duo Windbone op twee alpenhoorns, het Lars Dietrich Trio, het Franse duo Wood, duo Cappozzo en Keravec en het National Jeugd Jazz Orkest geeft een optreden onder leiding van Martin Fondse.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Via Radio 4 swingt deze zaterdag een goedgevulde boekenkast uw huiskamer binnen, in een nieuwe Vrije Geluiden-rubriek. Hoe dat zit? Dat hoort u dus zaterdag. Verder vergeten we de goeie ouwe Anner Bijlsma natuurlijk niet, die aanstaande zondag ook te zien is in Vrije Geluiden op de televisie. Daarnaast natuurlijk weer volop aandacht voor het breiwerk aan nieuwe cd’s en diverse andere varia en aanverwanten.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen brengt naast een hoop nieuws en ouds twee fantastische concertopnamen: Om half tien Bassekou Kouyaté, de Malinese meester van de ngoni. Sinds zijn laatste album ‚Ba power’ klinkt zijn muziek opzwepender en zompiger dan ooit. Zo ook het concert dat we in de Oosterpoort te Groningen opnamen. Rond kwart voor elf: The Nine. Een project van saxofoniste Stephanie Francke. Zij zocht muzikanten buiten haar eigen comfortzone; drie strijkers, drie blazers en pianotrio. De negen muzikanten komen uit de Jazz, de klassieke muziek, progrock en de hedendaagse muziek. Met onder anderen: Tini Thomsen op basklarinet, Ben Mathot op viool, Tony Roe op piano & Thomas Winther Andersen aan de contrabas.
Na middernacht is hij gelukkig terug: Wilfried de Jong.

Zondag 20 september

10.30 - 11.20 uur NPO 1
Anner Bijlsma is bij leven al een legendarische cellist en internationaal geroemd. Niet alleen maakte hij prachtige opnamen van oa de cellosuites van Bach, hij wijdde bijna zijn hele leven met het doorgronden van “hoe speel je Bach” . Uitgangspunt is het handgeschreven manuscript van Anna Magdalena Bach, die de zes cello suites kopieerde naar een leesbare partituur met aanwijzingen van haar man. Punt wat Bijlsma in al zijn boeken maakt, is dat niemand goed leest wat er staat. En dat is volgens hem nu juist zo belangrijk. Dit is allemaal te lezen in zijn nieuwste boek Droppings.

Thuis bij Anner Bijlsma volgen wij drie cellisten die Bach spelen voor het collegiale oog van Bijlsma. Masterclass wil hij het zelf niet noemen, want hij leert van jonge cellisten nog iedere dag. Maar er gebeurde die dag in zijn grote werkkamer wel zeer bijzondere dingen.

23.00 - 24.00 uur NPO Radio 4
Vorige week werd in Utrecht de Gaudeamus Muziekweek gehouden. Dat is een muziekweek waar voornamelijk nieuwe composities van jonge makers te horen zijn. De komende weken hoort u in Vrije Geluiden op 4 een selectie uit het aanbod van dit jaar. Verder een Sardijns mannenkoor, en natuurlijk weer een 20e-eeuwse kraker in Uw Eigen Buitenbocht. Daarnaast natuurlijk nog allerlei assorti en divers kleingoed.

20.00 - 01.00 uur NPO Radio 6
Frank Jochemsen brengt meer van het goede. Tussen negen en tien: Funk, rock, cinematografische geluiden en jazz van Snarky Puppy (de vetste band uit de ondergrond van New York). Samen met het daverende Metropole Orkest namen ze een moordalbum op. We waren bij een live concert in Rotterdam. Verder vanavond meer Bassekou Kouyaté, en meer van Stephanie Francke’s ‚The Nine’. Na elven gaat razende reporter Arjan Went weer op bezoek bij een vaste luisteraar. Wilt u ook door hem aan de tand gevoeld worden over uw lievelingsmuziek? Mail dan naar dit adres!
Na middernacht een uur swingen met Wilfried de Jong.