Janis Ian meets Richard Bona

Melchior Huurdeman ,

Eind jaren ’90 kruisten twee grote artiesten elkaar in de studio van het tvprogramma Reiziger in Muziek in de Plantage

Eind jaren ’90 van de vorige eeuw kruisten twee grote artiesten elkaar in de studio van het tv programma Reizger in Muziek in de Plantage - een live programma op de zondagmorgen waar alles kon en heel veel mocht. Zaterdagavond vroegen we Richard Bona in zijn hotel of hij zin had om de grote zangeres Janis Ian te begeleiden op zijn bas. De nog jonge Bona vertoefde natuurlijk in een heel ander segment van de muziek. Ik smulde in die tijd van Bona samen met The Zawinul Syndicate, en het nummer Bona Fortuna was het echte mannenwerk op de bas.

Op de vraag of hij live Janis Ian wilde begeleiden met het nummer Seventeen, reageerde hij laconiek. Hij vond het best maar wilde niet echt repeteren, dat zou allemaal goedkomen. En wij waren natuurlijk in de vooronderstelling dat hij het nummer At Seventeen wel zou kennen. En vind je het ook wel leuk en misschien wel een eer om haar te begeleiden? “Zeker”, antwoordde hij.

Op de zondagmorgen, vlak voor de opname dronk Bona een kopje koffie aan de bar en vroeg me: “ this Janis, who is she?”  Ze kwam net aanlopen dus een uitleg kon niet meer worden gegeven. De zangeres opereerde uiterst professioneel en omarmde de bassist. Samen stonden ze op de vloer en keken elkaar aan. Ian ging recht door en Bona voelde zich redelijk veilig op de geïmproviseerde  parallelweg. 
 

Woensdag 8 augustus kun je de legendarische Janis Ian zien in TivoliVredenburg.

Melchior Huurdeman

Melchior is van oorsprong pianist, maar al vele jaren is hij betrokken bij het tv-programma Vrije Geluiden. Zijn liefde voor de piano echter is nooit minder geworden.