Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

, Aad van Nieuwkerk

Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

wekelijks nieuwe soundtracks

nieuw toegevoegd op 22 mei 2019

Drie recente films met muziek van Marcelo Zarvos (deze films zijn nog niet uit in Nederland):

The Best of Enemies (Robin Bissell, 2019). Niet te verwarren met de gelijknamige oorlogsfilm uit 1962. Deze film speelt zich af in 1971 in Durham, North Carolina, Verenigde Staten. Een burgerrechtenactiviste, Ann Atwater, gaat de confrontatie aan met C.P. Ellis, leider van de Ku Klux Klan. Inzet: integratie op school. (Opening, Flames, Final Votes, The Best of Enemies)

What's My Name - Muhammad Ali (Antoine Fuqua, 2019). Iconisch figuur uit de geschiedenis van de sport, Muhammad Ali. Van wereldkampioen boksen tot sociaal activist. Met de stem van Muhammad Ali zelf en veel archiefmateriaal. (Prelude, A Life Well Lived, Torch Bearer)

Breakthrough (Roxann Dawson, 2019). De 14-jarige zoon van een gelovige vrouw verdrinkt in een meer. Een half uur lang worden reanimatietechnieken toegepast, maar zonder succes. Dan komt zijn moeder binnen - zij bidt om een wonder, en volgens de kranten uit die tijd keert de jongen terug uit de dood. (Opening, Breathe Life into John, Belief, Some Kind of Miracle)

Nieuwe filmmuziek van Merlijn Snitker, bij drie recente films:

Het irritante eiland (Albert Jan van Rees, 2019). Familiefilm over een vreemd eiland. In de Middeleeuwen gooit een groep boze eilandbewoners een heks in het meer - maar vlak voordat ze in het water verdwijnt, spreekt ze een vloek uit; iedereen op het eiland, of wie er ook een voet aan wal zet, zal voor altijd irritant zijn. De situatie loopt uit de hand. Is er een antivloek? Wie kan het eiland redden? (De Schelp, Amarantha, Het Irritante Eiland, De Brug)
{video "https://www.youtube.com/watch?v=Gmz9ZLlaFEY"}

Judas (2019). Nederlandse televisieserie over het leven van Astrid Holleeder met haar broer, de bekende crimineel Willem Holleeder, gebaseerd op het gelijknamige boek van Astrid Holleeder. Astrid en haar zus Sonja Holleeder besluiten in het geheim bewijs te verzamelen tegen hun broer om hem te verraden bij justitie. In flashbacks krijgen we een beeld van de jeugd van Astrid en Willem, getekend door hun alcoholistische vader. (Judas, De Echte Lokker)
{video "https://www.youtube.com/watch?v=sJtdmRxOAxk"}


Vals (Dennis Bots, 2019). Nederlandse thriller, gebaseerd op een boek van Mel Wallis de Vries met een scenario van Alexandra Penrhyn Lowe over vier vriendinnen die in hun examenjaar een weekendje naar de Ardennen gaan. De feestvreugde van het 'meidenweekend' slaat echter al snel om: een afgelegen huis in het bos, geen telefoonbereik, de stroom die opeens uitvalt, er heersen al spanningen in de groep, en dan lijkt er ook nog een engerd door het bos te sluipen. (Pompstation, De Sauna)
{video "https://www.youtube.com/watch?v=Hg0-PAs-6UU"}

Filmomschrijvingen: met dank aan cinema.nl.

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit dit prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.

advertentie