Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

, Aad van Nieuwkerk

Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

wekelijks nieuwe soundtracks

outer space & inner space...

Joker (Todd Philips, 2019). Kort samengevat door cinema.nl als 'moreel ambigue karakterstudie van een treurige clown'. Veelbesproken film die de hoofdprijs won op het filmfestival van Venetië, maar ook kritiek oogstte: de film zou aanzetten tot geweld. 'Compleet gestoord', noemde regisseur Todd Philips zijn film - en dat was een relativering die kennelijk nodig was, tegen het verwijt dat de film begrip zou vragen voor de titelheld, de machteloze, miskende Arthur Fleck, die na een leven vol vernederingen doordraait en aan het moorden slaat. Waarna hij zou uitgroeien tot The Joker, de belangrijkste schurk in het Batman-universum. Door zijn film gestoord te noemen, wees Phillips eventuele copycats én criticasters erop zijn film vooral niet te serieus te nemen. Al jaren wordt geroepen dat er een directe link bestaat tussen geweld in film en geweld in de werkelijkheid, en al jaren wordt dit door psychologische studies ontkracht. Dus de suggestie dat het beter is geen moreel ambigue films meer over gewelddadige personages te maken, is nogal dubieus. Tenzij je van mening bent dat film geen kunstvorm is, maar propaganda. De film speelt zich af in Gotham City, de fictieve megastad uit de Batman-comics, maar lijkt meer op het New York van begin jaren tachtig, toen het daar nog een enorme bende was. Fleck is een freelanceclown en lijdt aan een syndroom waarbij hij in onbedaarlijke lachbuien uitbarst. Daar wordt hij voor geholpen, maar Gotham heeft geen geld meer voor maatschappelijk werk en medicijnen, waarna het snel bergafwaarts gaat met Arthur. De muziek, die een voortdurend dreigend karakter heeft, werd gemaakt door Hildur Guðnadóttir, die we ook kennen als de 'neoklassieke' filmcomponist van onder andere Mary Magdalene en Sicario. (Defeated clown, Young Penny, Meeting Bruce Wayne, Bathroom Dance, Call me Joker)

Lucy in the sky (Noah Hawley, 2019). Astronaut Lucy Cola komt na een missie in de ruimte terug op aarde. De transcendente ervaring van de ruimtereis heeft echter een diepe impact op haar geestelijk evenwicht: ze raakt het kontakt met de werkelijkheid kwijt in een wereld die nu te klein lijkt. De muziek van Jeff Russo citeert op een enkele plek het bekende nummer van The Beatles, en is beurtelings sprookjesachtig en indringend bruut. (Main Titles - Why Are We Here, Cosmic Pickup, Suit Breach, We Can Go To My Place, The Wake, Feel The Feeling, You're Gonna Lose, Lucy's Theme, Insommia II - Cocoon)

 

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit dit prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.