Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

Soundtracks genomineerd voor een Oscar

Dit zijn ze:

Joker - soundtrack van Hildur Guðnadóttir (Verenigde Staten 2019, Todd Philips). Kort samengevat door cinema.nl als 'moreel ambigue karakterstudie van een treurige clown'. Veelbesproken film die de hoofdprijs won op het filmfestival van Venetië, maar ook kritiek oogstte: de film zou aanzetten tot geweld. 'Compleet gestoord', noemde regisseur Todd Philips zijn film, er daarmee op wijzend zijn film vooral niet te serieus te nemen. De film speelt zich af in Gotham City, de fictieve megastad uit de Batman-comics. Een freelanceclown lijdt aan een syndroom waarbij hij in onbedaarlijke lachbuien uitbarst. Daar wordt hij voor geholpen, maar Gotham heeft geen geld meer voor maatschappelijk werk en medicijnen, waarna het snel bergafwaarts gaat met de getroubleerde clown. De muziek, die een voortdurend dreigend karakter heeft, werd gemaakt door Hildur Guðnadóttir.

Little Women - soundtrack van Alexandre Desplat (Verenigde Staten 2019. Coming-of-age drama van Greta Gerwig). Vier zussen onderweg naar de volwassenheid in de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog. Het is al voor de achtste keer dat een film gemaakt is naar het gelijknamige boek van Louisa May Alcott. De wereldpremière van de film was op 7 december j.l. in het Museum of Modern Art in New York, en de film gaat als kerstfilm draaien in de VS. Time Magazine noemt de film een van de tien beste films van 2019. Muziek van de befaamde filmcomponist Alexandre Desplat.

Marriage Story - soundtrack van Randy Newman (Verenigde Staten, 2019. Drama van Noah Baumbach, geproduceerd voor Netflix). De film gaat over een bittere echtscheiding, maar regisseur Noah Baumbach wilde bovenal een liefdesverhaal vertellen. Een film die niet treurt om wat verloren is gegaan, maar gedenkt wat ooit was. Aanvankelijk verloopt de scheiding amicaal. Charlie en Nicole willen het beste voor elkaar, en vooral voor hun achtjarig zoontje Henry. Maar uiteindelijk komen toch de verwijten. Tranen volgen, er wordt geschreeuwd en gedreigd. Tot uiteindelijk de advocaten erbij gehaald worden, wat de situatie vooral verergert. Maar hoe ver Charlie en Nicole ook uit elkaar drijven, de liefdevolle toon uit die ontroerende eerste minuten blijft door elke scène heen sijpelen. Muziek van Randy Newman.

1917 - soundtrack van Thomas Newman (Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 2019. Drama van Sam Mendes). Oorlogsthriller 1917 wekt de indruk in één ononderbroken shot te zijn gefilmd  - je vraagt je af hoe cinematograaf Roger Deakins het kunstje heeft geflikt. De verbluffende techniek zit het drama niet in de weg, maar draagt bij aan een zeldzaam beklemmende spanning. Regisseur Mendes baseerde de plot, over twee Britse soldaten die in de Noord-Franse loopgraven op een levensgevaarlijke missie worden gestuurd, op ervaringen van zijn grootvader, en weet de chaos en tragiek van the Great War adembenemend dichtbij te brengen. Muziek van Thomas Newman.

Star Wars: The Rise of Skywalker - soundtrack van John Williams (Verenigde Staten 2019, avonturenfilm van J.J. Abrams). De ‘Skywalker Saga’ komt in deze negende episode definitief ten einde. Wat betreft de hoeveelheid actie en spektakel is dit een typische climaxfilm, en als zodanig weet de film behoorlijk te vermaken, maar wat mist is een duidelijk eigen smoel, zoals voorganger The Last Jedi die wel had. De onlogische wendingen en gebrekkige karakterontwikkeling nemen de liefhebbers natuurlijk graag voor lief, want het gaat bij Star Wars om het spektakel - en die is ook in de muziek, zoals altijd van John Williams, ook ruimschoots aanwezig.

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit die prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.