Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

, Aad van Nieuwkerk

Nieuwe Filmmuziek Op Radio 4

Aad van Nieuwkerk ,

wekelijks nieuwe soundtracks

liefde overwint oorlog en geweld

L'Intervention (Fred Grivois, 2019). In februari 1976 wordt een schoolbus gekaapt in Djibouti, dicht bij de Somalische grens. Een etmaal en langer verstrijkt, dan wordt een reddingsoperatie op touw gezet. De Engelse titel van de film luidt '15 minutes of war'. Effectieve muziek van Fabien Kourtzer. (Premier Face à Face, Les Mises au Point, Tension Sourde, L'Intervention)

Bomb, A Love Story (Payman Maadi, 2018). Film van de Iraanse acteur-regisseur Payman Maadi over de oorlogsomstandigheden in Teheran aan het eind van de jaren '80 van de vorige eeuw, op het dieptepunt van de Iran-Irak-oorlog. Optimistische film over hoe de liefde zelfs de vreselijkste omstandigheden kan overwinnen. Eerste nieuwe samenwerking voor een film van componiste Eleni Karaindrou sinds de dood van filmregisseur Theo Angelopoulos; de score was genomineerd voor een Asia Pacific Arward voor de beste originele muziek. (Love Theme, Mitra's Theme - Walking in Tehran, Reconciliation Theme, Love's First Call)

The Fellini Album is een verzameling van beroemde soundtracks bij films van Federico Fellini, de legendarische Italiaanse regisseur. Muziek van Nino Rota, gespeeld door de Filarmonica della Scala onder leiding van Ricardo Chailly. (uit Amarcord, Otto e mezzo, en Il Casanova)

Aad van Nieuwkerk is samensteller en presentator van Vrije Geluiden op NPO Radio 4 (iedere zaterdag en zondag 23.00-24.00 uur). Elke week zoekt hij nieuwe filmmuziek uit dit prima past op de klassieke zender, en die ook als je niet speciaal van klassieke muziek houdt fijn is om naar te luisteren. Op zondagavond is er regelmatig muziek uit nieuwe en historische films te horen in Vrije Geluiden op 4. Oude afleveringen terugluisteren kan hier.